Här ligger en guldgruva

Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) vill göra Luleå till ett globalt centrum för forskning kring gruvor och mineraler. Det är en ambition som förtjänar ett brett stöd.

Luleå. Kan bli ett globalt centrum för mineralforskning.

Luleå. Kan bli ett globalt centrum för mineralforskning.

Foto: Roland S Lundström

Politik2014-03-22 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den kanadensiska tankesmedjan Frasier Institute rankar i år Sverige som världens bästa nation att verka i som gruvföretag.

Sverige är den dominerande gruvnationen i Europa och står för 95 procent av malmproduktionen inom EU.

Det är en position vi bör känna stolthet över.

Mineraler och metaller från Sverige hjälper inte bara till att bygga upp nya tillväxtekonomier i Asien och Afrika. För Sveriges gruvtätaste län, Norrbotten, är näringen också helt avgörande för tillväxt, arbetsmarknad och välfärd.

Skattekraften i gruvkommunerna Kiruna och Gällivare är bland de högsta i Sverige. Norrbotten hade förra året flest snabbväxande gasellföretag per invånare. Medelinkomsten bland Kirunas unga är högst i landet. Företagen i Pajala växer snabbast i Sverige.

Sverige har redan en konkurrenskraftig gruvindustri som ligger i framkant när det gäller effektivitet och hållbarhet. Men det finns alltid utvecklingspotential. Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M), i onsdags på besök hos LKAB och Luleå tekniska universitet, vill göra Luleå till ett globalt centrum för forskning kring gruvor och mineraler. Det är en ambition som borde delas av fler.

Luleå vore en logisk placering för ett globalt forskningscentrum. Stål- och metallindustrins ledande forskningsinstitutet Swerea Mefos har sitt säte i Luleå. I Luleå finns LKAB:s världsunika experimentmasugn liksom SSAB:s produktionsanläggning. Det nordiska gruvnätverket Nordmin, som syftar till att bidra till ett trefaldigande av produktionen inom den svenska gruvindustrin, koordineras från Luleå tekniska universitet.

EU:s anslag för forskning och utveckling ökade i den senaste långtidsbudgeten och omfattar över 700 miljarder kronor fram till 2020. Gunnar Hökmark kämpar för att många av EU:s forskningsmiljoner ska hamna i Luleå i framtiden.

”Min avsikt är att ytterligare driva på i denna fråga, genom att sätta denna agenda för europeisk forskningspolitik och genom att driva på alla berörda parter. Jag vill sätta Luleå mitt i Europa.”

Det är ett bra perspektiv som långsiktigt ytterligare kan stärka Sverige och Norrbotten som ett naturligt kunskapscentrum för gruvnäringen. Framtidens rikedomar ligger inte bara och väntar nere i marken. Forskning om mineraler och metallers egenskaper är också en form av prospektering.