Hur trovärdig är den restriktiva politiken?

Hur går Socialdemokraternas nya restriktiva migrationspolitik ihop med att samtidigt bevilja uppehållstillstånd till tusentals unga män som fått nej på sina asylansökningar?

Vad vill S med migrationspolitiken?

Vad vill S med migrationspolitiken?

Foto: Marko Säävälä/TT

Politik2018-05-05 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Fraserna är inte obekanta: Den nuvarande och mer restriktiva politiken ska ligga fast och Sverige kan inte ha regler som avviker rejält från vad som gäller i resten av Europa.

Det låter beslutsamt och ansvarsfullt. Men hur väl överensstämmer den socialdemokratiska retoriken med verkligheten?

I regeringsställning väntar Socialdemokraterna samtidigt på att rösta igenom fram ett rätts- och principvidrigt lagförslag som ska ge cirka 9 000 vuxna uppehållstillstånd i Sverige trots att de saknar asylskäl. Förslaget lades fram trots att Lagrådet sågat propositionens hela grundläggande syfte med skrivningar som att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur en lagstiftning kan utformas”.

Det är en bra bit ifrån Socialdemokraternas vallöfte om ordning och reda i migrationspolitiken, som presenterades av statsminister och partiledare Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon under fredagen.

Partiet säger sig nu bland annat vilja centralisera mottagandet av asylsökande och fördubbla tiden för när en ny asylansökan kan lämnas in efter avslag, vilket låter fullt rimligt. Det skulle effektivisera Migrationsverkets handläggningsarbete och göra det mindre attraktivt för asylsökande som fått avslag att gå under jord i väntan på att lämna in en ansökan på nytt.

Socialdemokraterna går även till val på att utöka ansträngningarna för att säkerställa asylsökandes ålder och identitet. Också det är rimligt, eftersom minderåriga får betydande fördelar jämfört med vuxna.

Partiet vill också hindra kommunerna från att betala ut försörjningsstöd till papperslösa. Även det är en bra princip, som gör det svårare för dem som gömmer sig i landet.

Löfven och Fritzon vill lagom till valrörelsen sätta bilden av att S värnar lag och ordning samt bekämpar det para­llella samhället. Men samtidigt ger regeringens proposition om extra förmånlig behandling av en godtyckligt utvald grupp tillsammans med de växande problemen med att få människor som befinner sig i Sverige illegalt att lämna landet andra signaler.

Hur går den restriktiva migrationspolitiken ihop med att samtidigt bevilja uppehållstillstånd till tusentals unga män som från Migrationsverket och domstolarna fått nej på sina asylansökningar?

Om Socialdemokraterna menar allvar med den nya politiken borde man omedelbart dra tillbaka lagförslaget som ger 9 000 vuxna utan skyddsskäl rätt att stanna i Sverige. Hur ska väljarna annars kunna lita på vad partiet säger?