Jo, visst har kristna värderingar en framtid

Mellan 2010 och 2018 dubblerades andelen som tycker att det är en bra idé att ”satsa på ett samhälle med kristna värden”.

Allt mindre ängsliga kristdemokrater,

Allt mindre ängsliga kristdemokrater,

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2019-05-06 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Tidigare har det låtit lite udda och gammalmodigt när Kristdemokraterna har försökt föra fram kristna värderingar. Men när KD-ledaren Ebba Busch Thor i Expressen (20/4) skriver att även förorten skulle må bra av en kristen grund så stämmer det överens med vad en växande opinion tycker.

Mellan 2010 och 2018 dubblerades andelen som tycker att det är en bra idé att ”satsa på ett samhälle med kristna värden”, från 20 till 40 procent, enligt en återkommande undersökning från Surveyinstitutet vid Linnéuniversitet.

Och det beror inte på att de kyrkoaktiva eller gudstroende blivit fler. För samtidigt som andelen som vill satsa på kristna värden ökat är det en mindre andel som identifierar sig som troende kristna än det var 2010.

Surveyinstitutets föreståndare, professorn i statsvetenskap Magnus Hagevi, kopplar utvecklingen mer till en rädsla för alternativet, som blivit alltmer påtagligt i samband med asylkrisen, än till någon allmän religiös väckelse.

Kanske är det även detta, och inte bara missnöjet med Januariöverenskommelsen eller Ebba Busch Thors skicklighet som debattör, som återspeglas i det växande opinionsstödet för Kristdemokraterna?

För inte länge sedan fanns det inom Kristdemokraterna en diskussion om att byta namn till Familjepartiet, för att partinamnet riskerade att stöta bort sekulära väljare. I opinionen visar det sig nu att väljarna mycket väl kan tänka sig att rösta på ett parti som lyfter fram de värderingar som format de fri- och rättigheter som vi värnar i västerlandet, utan att för den skull själva vara regelbundna gudstjänstbesökare.

Precis som Ebba Busch Thor skriver i Expressen så finns det god anledning att bejaka judisk kristen etik och västerländsk humanism om vi vill garantera möjligheten att ha en liberal livsstil:

”Var har du störst möjligheter att förverkliga dig själv? Oavsett om du är lesbisk ateist, muslimsk djurrättsaktivist eller feministisk folkpartist lär svaret bli samma: i ett land byggt på kristen grund.

Jag vet att det är ovant att tänka på det sättet. Men man kan göra ett enkelt test med ett par grundläggande frågor. I vilken sorts samhälle lever du bäst som kvinna? Var är det bäst att vara homosexuell? I vilken del av världen är det enklast att tillhöra en religiös minoritet? Resultaten är inte huggna i sten, och det finns avarter, men chansen är stor att svaren pekar ut samhällen byggda på kristen grund.

Busch Thor konstaterar vidare att samhällen som bygger på kristna värderingar har starkare ekonomisk utveckling – särskilt protestantiska, som Sverige – och fortsätter:

”När vi vill ha ett samhälle på kristen grund är det inte ett uttryck för rädsla för det nya, utan av omsorg om det vi älskar.”

Ledare