Jobben skapas i företag

Att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020 är ett mål som låter bra. Men regeringen gör ingenting för att uppnå det.

Stefan Löfven. Kan inte backa sig ur målet om EU:s lägsta arbetslöshet.

Stefan Löfven. Kan inte backa sig ur målet om EU:s lägsta arbetslöshet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2016-04-13 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Mer än varannan person som är inskriven på Arbetsförmedlingen är född utomlands. I slutet av mars var 372 000 personer, eller 7,8 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. 4,7 procent av de inrikesfödda var arbetslösa i mars. För utrikesfödda var siffran 21,4 procent.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är inte förvånad över statistiken. Till TT säger hon att vi har ett mycket starkt tillflöde av nyanlända till Arbetsförmedlingen, det är där man hamnar när man fått uppehållstillstånd (12/4).

Det är en stor del av problemet. Mängder av människor som fortfarande väntar på uppehållstillstånd räknas inte med i statistiken. Migrationsverket har inte ens påbörjat utredningsprocessen för många av de som kom under förra året. För att få in de nyanlända i arbete behöver ett stort politiskt ansvar tas.

Sverige är inne i en god konjunkturcykel, men trots det står stora grupper utanför arbetsmarknaden. Så har det varit länge nu och utvecklingen ser inte munter ut. För bara några dagar sedan meddelade företag Findus att de lägger ner sin produktion i Bjuv, vilket berör 450 anställda såväl som minst lika många lantbrukare som levererat råvaror till företaget.

Statsminister Stefan Löfven (S) har som ett steg för att minska arbetslösheten gett sina ministrar i uppdrag att redovisa antalet jobb inom sina arbetsområden vid varje budget. Målet är att skapa 150 000 nya jobb (SvD 12/4).

Löfven gick till val på att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Därför är det beklämmande att följa Stefan Löfvens strategi som inte verkar gå ut på att förbättra förutsättningarna för fler jobb utan att hoppas på att det blir det ändå.

Socialdemokraterna klamrar sig fast vid bilden av att arbeten skapas av staten och inte av företag. Med den verklighetsbilden är det inte konstigt att arbetslösheten inte minskar. För de som får lida när regeringen höjer skatterna för att öka budgetutrymmet är de företag där nyanställningarna borde ske.

Kanske är det även på grund av denna syn på jobbskapande som näringsminister Mikael Damberg (S) kräver en förklaring av Findus som valt att lägga ned i Bjuv. I stället för att ställa företaget till svars borde regeringen fundera över sitt eget ansvar för att företag lägger ner.

Att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020 är ett mål som låter bra. Men regeringen gör ingenting för att uppnå det.

Ledare