I samma veva som Moderaterna förvandlades till ”det nya arbetarpartiet” övergavs olyckligtvis planerna på förändringar av den gamla principen ”sist in, först ut” på svensk arbetsmarknad.
Nya Moderaterna hade inga ambitioner att stöta sig med LO och arbetsmarknadens insiders i onödan. Arbetsrätten och lagen om anställningsskydd (Las) sågs inte längre som stora bekymmer när väljare som tidigare röstat på Socialdemokraterna skulle vinnas.
Som före detta finansminister Anders Borg i efterhand konstaterat var det dock ett stort misstag att inte modernisera arbetsrätten när man hade chansen (Sveriges Radio 20/12 2014).
”Tanken är ju rätt, men det har inte fungerat. Då får man ju dra slutsatser av det. Det har funnits ett för stort motstånd hos parterna, framför allt då de fackliga organisationerna, för att det här ska fungera. Jag tror att det är turordningsregler, turordningskretsar och hela flexibiliteten runt arbetsrätten man behöver titta på. Sverige har en väldigt stram arbetsrätt för dem med fasta anställningar.”
Principen att arbetslivserfarenhet går före kompetens vid anställningar är förlegad. Det är tydligt att Las, Lagen om anställningsskydd, antagen 1982 som vägen till trygghet för flertalet, inte fungerar som det var tänkt..
Systemet med las och turordningsregler har i själva verket skapat en tudelad arbetsmarknad där få yngre kommer in och få ur den äldre generationen vågar röra på sig. De etablerade sitter säkert, medan arbetsmarknadens nykomlingar via bemanningsföretag tvingas hoppa mellan korttidsvikariat och visstidsanställningar.
Trösklarna är så höga att många unga och utlandsfödda aldrig får en chans att erkännas på arbetsplatserna.
Nu utlovar Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson att partiet – som sista parti i Alliansen – äntligen är redo för driva igenom förändringar av Las (Dagens Industri 5/2).
I stället för ”sist in först ut” vill Svantesson införa en helt ny modell där kompetens – och inte anställningstid – får större betydelse, förutsatt att partiet får gehör i en Alliansregering efter valet.
”Redan i dag finns det stöd för att modernisera Las och turordningsreglerna. Sedan har vi lite olika ingångar i den frågan, men alla fyra allianspartierna ser behov av det”.
Sverige behöver en reformerad arbetsrätt, där lagstiftningen moderniseras för ökad produktivitet, trygghet och flexibilitet. Förhoppningsvis samlar Moderaterna mod för att gå i täten för dessa förändringar.