KD ger hopp för äldre

Lika lite som vi kan överge de allt fler fattigpensionärerna kan vi frånsäga oss de äldre i arbetskraften.

Ebba Busch Thor. Presenterar angelägna reformförslag.

Ebba Busch Thor. Presenterar angelägna reformförslag.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2016-10-01 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kristdemokraterna ämnar bli äldres förstahandsval. Det framstod tydligt när partiledaren Ebba Busch Thor under fredagen presenterade sina reformförslag i Dagens Nyheter (30/9). Partiet vill satsa 5,3 miljarder på att förbättra pensionärernas ekonomi. KD lägger också förslag för att stärka äldreomsorgen och de äldres möjligheter på arbetsmarknaden.

Bland annat avser Kristdemokraterna sänka skatten för flertalet pensionärer med 200 kronor i månaden. Därmed vill partiet utradera skattegapet som finns mellan pensionärer och löntagare. För de sämst ställda pensionärerna ska bostadstillägget öka med 500–600 kronor i månaden. Partiet vill också se en äldreboendegaranti för alla som fyllt 85 år, så att alla som har behov och vilja ska kunna få plats på ett trygghetsboende.

I kombination med dessa åtgärder vill partiet stärka möjligheten för äldre att fortsätta jobba. Ett förslag är att ta bort den särskilda löneskatt för äldre som den rödgröna regeringen återinfört.

Den kristdemokratiska helhetssynen på äldre är mycket välkommen. Ska Sverige kunna upprätthålla en värdig situation för sina äldre krävs både en omfattande omsorg och möjligheter för äldre att fortsätta att arbeta och engagera sig i samhället.

Kristdemokraternas partiledare 1973–2004, Alf Svensson, skriver i tidskriften Poletik (39/2016) att ”det är odiskutabelt att äldre människor i stor omfattning får uppleva att deras värde/värdighet devalveras. Vi värderar efter personers produktionsförmåga, ålder ja, faktiskt också hälsotillstånd. Man ’faller för ålderstrecket’. Man ’har gjort sitt’. Och en otrolig mängd medmänniskor som just ’gjort sitt’ tvingas leva under existensminimum”.

Alf Svensson lyfter en viktig poäng. Sverige har en internationellt sett tämligen unik ungdomskult. I exempelvis Kontinentaleuropa finns en annan respekt för de äldres erfarenhet och förmågor än i Sverige. I Sverige förväntas man tacka för sig redan vid 65 års ålder och därefter hålla sig ur vägen.

Ett sådant förhållningssätt till våra äldre är inte hållbart ur ett samhällsperspektiv. Lika lite som vi kan överge de allt fler fattigpensionärerna kan vi frånsäga oss de äldre i arbetskraften.. Äldre är inte utbytbara mot yngre på arbetsmarknaden, utan kompletterar genom att skapa ett gynnsamt samspel mellan generationer. Att fler äldre fortsätter jobba längre är dessutom viktigt för Sveriges ekonomi.

Kristdemokraterna är i akut behov av nya väljargrupper för att inte åka ur riksdagen. Kanske har partiet åter gjort sig relevant genom att lyfta våra äldres situation.

Ledare