Kraven är ohållbara

Regeringen borde låta företagen få fortsätta arbeta med hållbarhet och ansvarsfullt företagande utifrån sina egna villkor. Det är bättre än att tvinga på företagen regeringens kostsamma förslag.

Foto: Mats Andersson / TT

Politik2015-05-04 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Regeringens plan är att 2 000 svenska företag ska bli skyldiga att rapportera om sitt arbete inom mänskliga rättigheter och miljöpåverkan. Den 1 juli nästa år föreslås förslaget träda i kraft.

Regeringens förslag innebär att företagen återkommande ska lämna en hållbarhetsrapport. Den ska innehålla upplysningar som påstås behövas för förståelsen av företagets utveckling. Det gäller upplysningar i frågor som rör miljö, sociala förhållanden, personal, respekt för mänskliga rättigheter och arbete mot korruption.

Det går knappast att säga emot att det är bra att ha respekt för mänskliga rättigheter eller arbete för en ren miljö. Det innebär dock inte att det automatiskt är bra att regeringen ålägger företagen att arbeta för det de anser är bra och viktigt i världen, och att rapporteringen sker på det sätt regeringen bestämmer.

Det är problematiskt att regeringen väljer att använda företagen för att uppnå sina egna politiskt uppsatta mål. Dessutom kommer detta arbete att innebära att de 2 000 företag som måste lägga hållbarhetsrapport får ökade kostnader, som de inte kompenseras för.

Regeringen visar än en gång att den inte har någon respekt för det privata ägandet, utan verkar tro att företagen består av ett maskineri som snurrar på oavsett hur mycket skatter, kostnader och regler som företagen måste hantera. Samma attityd mot företagen visas tydligt från regeringen vad gäller de höjda ungdomsarbetsgivaravgifterna. Antingen vet inte regeringen att företagen inte kan anställa lika många om det kostar mer, eller så ignorerar den det för att få in mer skattepengar som kan omfördelas till de områden som S och MP gillar.

I dagsläget är det frivilligt för företagen att rapportera om hållbarhet. Kritikerna menar att det innebär att det kan vara svårt att jämföra företags hållbarhetsarbete. Det har dock tagits fram verktyg för att mäta hållbarhet, som blivit bättre allt eftersom konsumenterna efterfrågar att företagen tar större ansvar. Det finns även olika märken som företagen kan certifieras med så som Svanenmärket eller Krav.

Enligt Svensk Handels rapport Det ansvarsfulla företaget från 2014 har företagens arbete med hållbarhetsfrågor ökat de senaste åren. Regeringen borde låta företagen få fortsätta arbeta med hållbarhet och ansvarsfullt företagande utifrån sina egna villkor. Det är bättre än att tvinga på företagen regeringens kostsamma förslag.

Ledare