"Här finns det mycket att göra, mycket att förbättra", erkände rikspolischef Bengt Svensson. En viktig sak är att kunna göra mer i början av utredningen, direkt vid brottskällan. Brott är färskvara. Möjligheten till förenklade, snabbare utredningsåtgärder utnyttjas inte tillräckligt mycket, anser Bengt Svensson.
I rapporten slås också fast att poliser i yttre tjänst behöver bli bättre på att utreda brott.
Fler ärenden ska dessutom kunna avslutas direkt på brottsplatsen. Ett förslag i rapporten rör att polisen ska kunna skriva ut inte bara penningböter utan även dagsböter. En grundläggande sak är också att polisen får möjlighet att koncentrera sig på brottsutredning. Riksrevisionen tar i sin rapport upp att polisen bör slippa hantera ärenden som inte avser brott, exempelvis borttappade föremål.Annan form av koncentration av polisarbetet skulle också hjälpa. Kuriren har i en artikelserie, "Brottsplats Luleå", berättat om var i Luleå de flesta brotten begås. Centrum och Porsön är värst när det gäller bilinbrott. Risken att bli utsatt för stöld i bostaden är störst i centrala Luleå. I centrum, framför allt på Storgatan under helgkvällar, sker många fall av misshandel.
Koncentrerade polisinsatser riktade mot sådana särskilt brottsutsatta platser, så kallade hot spots, ger goda resultat, visar forskning som 2010 års vinnare av Stockholm Prize in Criminology, David Weisburd, gjort. I veckan släppte Expertgruppen för studier i
offentlig ekonomi (ESO) en rapport som också granskar polisens arbete, "Polisens prestationer - en ESO-rapport om resultatstyrning och effektivitet". I den tas bland annat David Weisburds forskning upp.
traditionell, utspridd patrullering. Brottsligheten flyttar inte bara på sig, utan kan bekämpas, på plats.