Krönika: Platsen spelar roll när brott bekämpas

Foto: JOHAN NILSSON

Politik2010-05-29 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Polisen har fått mycket att bita i den här veckan. Först kom Riksrevisionen i onsdags med en rapport, "Hanteringen av mängdbrott - en kärnuppgift för polis och åklagare". Mängdbrott är det som brukar kallas enklare brott, som trafikbrott, snatteri, skadegörelse, misshandel som inte är grov, för att ta några exempel. Mängdbrotten står för 80-90 procent av alla anmälda brott. De drabbar människor i vardagen, skapar stor otrygghet och dryga samhällskostnader. Så Riksrevisionen gör rätt i att kalla hanteringen av mängdbrotten en kärnuppgift för polisen.I rapporten konstateras att för få av dessa brottsärenden leder till att någon ställs till ansvar, och handläggningstiderna är långa. Dessutom varierar resultaten över landet, vilket väcker frågor om rättssäkerhet och arbetsmetoder. Riksrevisionen anser att polisens arbetssätt måste styras upp. Det finns metoder och rutiner för att hantera mängdbrott, men det gäller att de också används i hela polisorganisationen.På torsdagen redovisade sedan Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket i en rapport hur de anser att hanteringen av just mängdbrott kan förbättras, efter att myndigheterna sedan ett år arbetat med frågan på uppdrag av regeringen.

"Här finns det mycket att göra, mycket att förbättra", erkände rikspolischef Bengt Svensson. En viktig sak är att kunna göra mer i början av utredningen, direkt vid brottskällan. Brott är färskvara. Möjligheten till förenklade, snabbare utredningsåtgärder utnyttjas inte tillräckligt mycket, anser Bengt Svensson.

I rapporten slås också fast att poliser i yttre tjänst behöver bli bättre på att utreda brott.

Fler ärenden ska dessutom kunna avslutas direkt på brottsplatsen. Ett förslag i rapporten rör att polisen ska kunna skriva ut inte bara penningböter utan även dagsböter. En grundläggande sak är också att polisen får möjlighet att koncentrera sig på brottsutredning. Riksrevisionen tar i sin rapport upp att polisen bör slippa hantera ärenden som inte avser brott, exempelvis borttappade föremål.

Annan form av koncentration av polisarbetet skulle också hjälpa. Kuriren har i en artikelserie, "Brottsplats Luleå", berättat om var i Luleå de flesta brotten begås. Centrum och Porsön är värst när det gäller bilinbrott. Risken att bli utsatt för stöld i bostaden är störst i centrala Luleå. I centrum, framför allt på Storgatan under helgkvällar, sker många fall av misshandel.

Koncentrerade polisinsatser riktade mot sådana särskilt brottsutsatta platser, så kallade hot spots, ger goda resultat, visar forskning som 2010 års vinnare av Stockholm Prize in Criminology, David Weisburd, gjort. I veckan släppte Expertgruppen för studier i
offentlig ekonomi (ESO) en rapport som också granskar polisens arbete, "Polisens prestationer - en ESO-rapport om resultatstyrning och effektivitet". I den tas bland annat David Weisburds forskning upp.

Det finns en myt att brottsligheten om den angrips på en plats bara flyttar till en annan. David Weisburd har visat att så inte är fallet. Polispatrullering riktad till ett fåtal brottsbelastade gator i en stad, ger betydligt bättre "utdelning" än
traditionell, utspridd patrullering. Brottsligheten flyttar inte bara på sig, utan kan bekämpas, på plats.