Låt kärnkraften få ersätta fossil energi

När klimatfrågan växer i betydelse, elbilarna blir allt vanligare på vägarna och Svenska kraftnät återkommande varnar för elbrist är det hög tid att den blocköverskridande energiöverenskommelsen anpassas till dagens verklighet.

Sverige behöver en ny kärnkraftsdebatt.

Sverige behöver en ny kärnkraftsdebatt.

Foto: ADAM IHSE / TT

Politik2019-04-05 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kärnkraften kommer att stå för större ökad andel av energiförsörjningen om målet om att begränsa den globala uppvärmningen ska vara nåbart. Detta konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport. Nu vill Moderaterna att den svenska energiöverenskommelsen ska anpassas efter detta.

I den blocköverskridande energiöverenskommelsen, som slöts sommaren 2016 mellan fem partier på båda sidorna av blockgränsen – alla utom Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna – är ett av målen hundra procent ”förnybar” energiproduktion 2040. Det målet vill Moderaterna omförhandla och ändra till hundra procent ”fossilfritt”, för att även inkludera kärnkraften.

Om frågan inte tas upp till diskussion när partierna som står bakom överenskommelsen träffas senare i april kommer Moderaterna att lämna samarbetet, skriver bland andra partiledaren Ulf Kristersson i en debattartikel i Dagens Industri (2/4).

Förhoppningsvis kan Moderaternas utspel ge ny kraft åt energidebatten. När klimatfrågan växer i betydelse, elbilarna blir allt vanligare på vägarna och Svenska kraftnät återkommande varnar för elbrist är det hög tid att överenskommelsen anpassas till dagens verklighet.

Vi vet med säkerhet att elektricitet kommer att behövas i betydligt större omfattning för att driva de fordon, maskiner och industrier som i dag går på fossila bränslen. Detta bekräftas av både FN:s klimatpanel IPCC och Internationella energirådet, IEA, som ger utökad kärnkraft en central roll i arbetet med att öka takten i klimatomställningen.

Flera länder i världen håller dörren öppen för nästa generation av kärnkraftverk, som använder det radioaktiva kärnbränslet effektivare och dessutom kan köras på det bränsle som blivit över från tidigare generationers kärnkraftsproduktion. Det bör även Sverige göra, som har lång erfarenhet av kärnkraftsforskning.

Kärnenergi passar dessutom landets behov. Det var skogen och gruvorna som en gång gjorde Sverige starkt. Vår ekonomi bygger fortfarande på dessa näringar som är beroende av en jämn och säker tillförsel av energi, till ett konkurrenskraftigt pris.

Vindkrafts- och solcellsparker kommer inte kunna tillhandahålla samma jämnhet. Utländskt kol eller naturgas är dyrare och sämre ur klimatsynpunkt. Konstruktionen av ny kärnkraft behöver öka om fossil energi ska kunna ersättas av fossilfri kärnenergi.

Ledare