Northland Resources svenska dotterbolag fick i fredags ja till en företagsrekonstruktion vid Luleå tingsrätt. Företaget har likviditetsbrist och stora skulder. I dagsläget är Northland Resources skyldigt sina leverantörer 520 miljoner kronor, varav 420 miljoner har förfallit till betalning.
Den senaste tiden har företaget försökt hitta lösningar till pengabristen. Det har varit diskussioner med leverantörer om nedskrivningar av skulderna, om nya lån, om uppskjutna betalningar, om nyemission etc. Man har jagat pengar utan framgång. Och nu har Northland Resources kommit till vägs ände när det visar sig att ingen vill ställa upp med pengarna, inte fordringsägarna, inte aktieägarna. Aktien har fallit som en sten och när aktien stoppades på Oslobörsen var den nere i 58 norska ören.
I det läget går den folkpartistiske lokalpolitikern Jens Sundström ut på Folkpartiets Norrbottenblogg och uppmanar folk att köpa Northlandaktier.
"Att vända aktiekursen är ett första steg och det finns väldigt prisvärda aktier till salu. Jag köper mina första aktier i bolaget i dag...", skriver Jens Sundström.
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, tycker det är upprörande att Jens Sundström förordar detta.
"Att uppmana folk att köpa aktier i Northland är att lura människor."
Vi har viss förståelse för Jens Sundströms idé för att rädda gruvbrytningen i Kaunisvaaraprojektet vid gruvorna i Sahavaara och Tupuli, men det är naivt att tro att allmänhetens köp av aktier i Northland skulle säkra framtiden för Northland. Det behövs radikala förändringar och en nystart.
I den företagsrekonstruktion som nu ska göras kommer Northland att ingående nagelfaras för att se om det finns tillräcklig substans i företaget för ett fortsatt arbete med gruvnäringen i Kaunisvaara.
Är Northland rätt ägare? Projektbudgeten har skenat iväg, säger exempelvis en analytiker på Skandinaviska Enskilda banken. Utbyggnaden och investeringarna har kostat betydligt mer än vad bolaget trodde.
Vilka experter och konsulter har Northland anlitat för att komma fram till dessa felaktiga iakttagelser och beslut?
Vad som nu krävs är en säker och långsiktig finansiering av investeringarna i Kaunisvaaraprojektet. Vi är inte säkra på att Northland är rätt ägare att klara detta.
Det har talats om ett svenskt konsortium under byggföretaget Peab:s ledning som en bra och säker lösning. Peab har i dagsläget en fordran på Northland på 90 miljoner kronor, varav 62 miljoner har förfallit till betalning. Northland har lagt miljardorder hos Peab i projektet. Mycket står på spel för Peab, med andra ord.
Kaunisvaaraprojektet anses ha en stor potential. Järnmalmsfyndigheten är stor och beräknas kunna pågå i minst 20 år. Järnkoncentratet i malmen uppgår till 69 procent, vilket är högt och innebär att även priset på järnmalmen kan bli högt.
I grund och botten är det en säker investering. Men det krävs nu att ett företag eller ett konsortium som har en god finansiell grund att stå på tar över och säkrar framtiden för gruvnäringen i det här projektet.