Ledare: Inga folktribunaler

Politik2010-07-05 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Oppositionen har i takt med dalande opinionssiffror blivit allt desperatare. Nu tar man alla chanser man ser till politiska poänger. Bland annat har rättsprocesser blivit ett område öppet för politik. Den senaste tiden har bjudit på en sällan skådad uppvisning i oförmåga att skilja på rollen som folkvald - som beslutar om juridiska regler, och hanteringen av reglerna i praktiken, som ligger på polis, åklagare och domstolar. Rågången mellan nivåerna är oerhört viktig. För ingen (?) vill väl se politiskt arrangerade folktribunaler där politiker bestämmer vad domstolarna ska döma och vem som är skyldig eller inte. Det är i vart fall inte förenligt med en rättsstat, där alla har rätt att få sin sak rättvist prövad och ingen anses skyldig innan han eller hon blivit dömd och domen vunnit laga kraft. Alternativet, politiskt styrda processer, återfinns i diktaturer. Ändå har vi
i Sverige den gångna veckan sett tre
exempel på att oppositionen inte kan hålla isär rollerna. Det första är turerna kring Lundin Oil. En åklagare utreder nu om det finns grund för att folkrättsbrott har begåtts i Sudan. Man utreder generellt, ingen misstänkt finns. Ändå hävdar oppositionspartierna att utrikesminister Carl Bildt (M) utreds för brott och exempelvis Vänsterpartiet kräver att han lämnar in sin avskedsansökan. Andra talar om time-out. Det finns ingen grund för det, vi vet inte vad åklagaren kommer fram till och även om Bildt skulle åtalas måste han som alla andra medborgare förutsättas vara oskyldig tills en lagakraftvunnen dom som säger motsatsen finns. Nästa exempel står Miljöpartiet för.
I förra veckan åtalades förre polischefen Göran Lindberg för flera sexbrott. När åklagaren av hänsyn till bland annat brottsoffrens utsatthet beslutar om sekretess kräver Miljöpartiet att processen ska hållas öppet. Ett solklart fall där den politiska makten försöker lägga sig i vilka beslut en åklagare och domstolen fattar. Slutligen har Socialdemokraterna KU-anmält statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Han sägs ha uttalat att det troligen inte är lagligt för Region Skåne att satsa pengar på ett projekt för att lansera den danska flygplatsen Kastrup. Han ska därmed ha föregått den pågående domstolsprövningen av bidraget, heter det. Går detta ihop? Nej, ena sekunden föregår man en rättsprövning, i nästa blandar man sig i en annan för att slutligen KU-anmäla ett uttalande om en möjlig utgång av en tredje. Så här får det inte gå till, rättsväsendet är ingen lekstuga och politikerna ska hålla sig därifrån. Blir man så nervös av skakiga opinionssiffror att man beter sig som ett gäng cowboys vid O.K. Corral har man kanske inte nerver nog att leda landet. Det är dags för en lång time-out, i alla fall när det gäller politiska synpunkter på rättsprocesser.