Ledare: Svenskt kött att föredra

INGEN KLIMATKATASTROF. Svenskt kött kan ätas med gott samvete.

INGEN KLIMATKATASTROF. Svenskt kött kan ätas med gott samvete.

Foto: Scanpix

Politik2011-09-01 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I medierna får man ofta höra hur illa det är för klimatet att vi äter kött. Enligt Förenta Nationerna kommer nästan en femtedel av jordens växthusgaser från människans köttproduktion.

Sverige är självklart en liten spelare i det globala sammanhanget. Men vi äter mer kött än många andra kulturer och vi är därtill mästare på att vara självkritiska. Inte sällan landar diskussionen i att vi i Sverige måste äta mindre kött.

Därför finns det skäl att påminna om vissa fakta som talar för de svenska bönderna och deras sätt att producera kött. Om man är noggrann med att äta svenskt kött kan ha ganska gott samvete. Köttproduktionen i Sverige är mindre klimatförstörande än i andra delar av världen.

En första viktig faktor som vi sällan tänker på är att vi i Norden inte längre sysslar med svedjebruk. Därmed kan våra bönder friskrivas från en stor del av de utsläpp som den globala animalieproduktionen står för. Av de totala utsläppen från köttframställning beräknas en tredjedel komma från svedjebruk i regnskogsområden.

En annan skillnad är att vi är förtjusta i mejeriprodukter. Om köttet vi äter också har producerat mjölk bör vi även räkna in denna då vi bedömer hur mycket mat vi fått ut till priset av utsläpp.

Inte bara köttet från det mjölkproducerande djuret ska räknas upp, utan även från dess kalvar, som ju också spelar roll i processen. 65 procent av allt svenskt nötkött kommer från mjölkraser. Energin vi får ut från dessa djur är självfallet mycket större än den man får ut från renodlad köttproduktion.

I Sverige äter vi till andra kulturers förskräckelse fortfarande gris.

Oaktat den religiösa diskussionen kan vi konstatera att grisar är härliga typer ur miljöhänsyn. Deras kroppar är supereffektiva på att omvandla foder till kött. Dessutom släpper deras matsmältningssystem ut minimalt med metangas. Förutsatt att fodret inte produceras på ett energikonsumerande sätt är fläskkött bra miljömat.

När media förfasas över att svenskarna köttkonsumtion gått upp ska man vidare komma ihåg att en stor del av den uppgången handlar om kyckling. Det är den form av kött som skapar minst problem för naturen. Djuren växer upp till slaktstorlek mycket fort på lite foder.

Och precis som fina damer släpper kycklingarnas matsmältning inte ut någon metangas överhuvudtaget.

Det finns säkert en grad av sanning i att vi borde äta mindre kött.

Men framför allt borde vi sluta äta kött slentrianmässigt. När vi köper kött bör vi vara uppmärksamma som konsumenter. Hur har djuret levat, hur har det behandlats, hur pass energieffektiv har produktionen varit.

Glädjande nog talar de flesta sådana fakta för kött som är producerat i Sverige.

De svenska bönderna har gjort ett enormt arbete i att ställa om sin produktion för att passa medvetna och självkritiska konsumenters krav. Det bör de ha en eloge för.