Ledare: Sydafrika håller andan

KRITISKT LÄGE. Ett Sydafrka efter Mandela.

KRITISKT LÄGE. Ett Sydafrka efter Mandela.

Foto: Themba Hadebe

Politik2013-06-25 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

För 22 år sedan stod journalisterna vid Victor Verste-fängelset i Kapstaden och väntade på Nelson Mandelas frigivning. Nu samlas de utanför hans sjuksäng i Pretoria och väntar på att han ska dö.

Presidentkansliet i Sydafrika uppmanar alla att be för "Madiba", som han kallas i hemlandet. Förre ANC-ledaren, presidenten och Nobelpristagaren Mandela är 94 år gammal. Han kommer ofrånkomligen snart att lämna jordelivet.

Mandela tillbringade 27 år i apartheidregimens fängelse, ledde de svartas befrielsekamp och byggde det moderna Sydafrika. Det är omöjligt att överskatta hans gärning. Tillsammans med Martin Luther King är Nelson Mandela den främsta symbolen för mänskliga rättigheter och jämlikhet mellan svarta och vita. Han har påverkat många ledare och inspirerat miljontals människor över hela jordklotet.

Mandela spenderade 18 år på Robben Island där han endast tilläts ta emot en besökare och ett brev var sjätte månad. Trots isoleringen bara växte Mandelas inflytande som frihets- och jämlikhetskämpe. Som president drev Mandela en politik för försoning och samarbete mellan raserna. Alla skulle inkluderas i den nya demokratiska nationen. Brott begångna av den tidigare regimen utreddes och bestraffades. Men den vita minoriteten förföljdes inte, trots ett stort uppdämt hämndbegär hos den svarta majoriteten.

Mycket har hänt med Sydafrika sedan dess, både ekonomiskt och socialt. Arvet efter Mandela vårdas illa.

Korruptionen breder ut sig. Våldet eskalerar. I Sydafrika mördas till exempel 34 personer per 100.000 invånare och år, vilket är nästan dubbelt så många som i Irak.

Mandelas två efterföljare på presidentposten förskräcker. Till skillnad från den samlade läkarexpertisen såg Thabo Mbeki aldrig något samband mellan HIV och aids. I ett land där 19 procent av befolkningen har HIV kom det att kosta 300.000 sydafrikaners liv. Nuvarande presidenten Jacob Zuma har inte bara tagit korruptionen till nya nivåer. Han har också instiftat nya raslagar.

De demokratiska institutionerna som inrättades under 1990-talet håller på att rivas ner en efter en. Kommer det moderna Sydafrika att falla sönder efter Mandelas bortgång? Kommer vi att få se nya raskravaller?

Inte nödvändigtvis. ANC, som skolades av Sovjetunionen och Östblocket under Kalla kriget, har aldrig varit någon perfekt demokratisk organisation. Tidigare var det nödvändigt att samla allt motstånd mot apartheidregimen i ett politiskt parti. I Nelson Mandela hade partiet en samlande gestalt som predikade ödmjukhet och tolerans. De tiderna är förbi. Det folkliga missnöjet växer och ANC håller på att spela ut sin roll.

Nyligen lanserades ett helt nytt politiskt parti, Agang, som ska utmana regeringspartiet i valet nästa år. Partiet leds av läkaren Mamphela Ramphele som har ett förflutet som direktör på Världsbanken. Kan hon hålla ihop Sydafrika?

En förändring kommer knappast att ske utan turbulens. Men hoppet för Sydafrika får inte dö med Mandela.