Tidningen Expo har visat att gärningsmannen från Utöya var medlem på ett nazistiskt nätforum kallat nordisk.nu. Där, och i andra sociala media med liknande inriktning, kunde den blivande mördaren växa i sin galenskap genom att ta del av andra hatiska människors tankar och idéer.
Nordisk.nu sägs ha 20.000 medlemmar. Vilket i sig borde vara en mycket stark varningssignal. ”Men det finns många fler forum för hatiska ungdomar på nätet. Och av någon anledning har dessa setts som frizoner för åsikter som aldrig skulle ha accepterats i radio- eller tv-debatter.
I Sverige tenderar vi att överdriva nyttan av extremisters rätt att sprida sina budskap.
Den österrikiske filosofen Karl Popper var först med att definiera idealet om det öppna samhället. Han var fullt på det klara med att medborgarnas rättighet att torgföra totalitära och hatiska åsikter måste ha en gräns. Popper drog den vid hotet om att omkullkasta öppenheten. De som säger sig vilja avveckla yttrandefriheten ska inte längre kunna njuta dess beskydd. Poppers gräns är rimlig och liknar den vi i samhället enats kring när det gäller frihet och brott.
Jan Guillou skrev i Aftonbladet redan dagen efter dådet att om det visar sig vara en nazist som är skyldig så kommer det behandlas som en
tågolycka.
Måtte politikerna inte låta Guillou bli sannspådd. Dåden i Oslo och på Utöya måste få konsekvenser i hur vi ser på, och hur vi motverkar extrema ideologiers sökande efter vilsna ungdomar. Illdåden måste bemötas med åtgärder för att de inte ska upprepas.
Medlemskap och aktivitet i organisationer av typen vitmakt och autonom vänster är inte pojkstreck. Det är allvarliga varningssignaler. För de flesta inblandade börjar intresset i den ålder då de är som mest sårbara, men också som mest påverkbara. Det är i högstadie- och gymnasieålder som det går att styra undan en ung pojke eller flicka från att fastna i till exempel nazism eller kommunism.
När unga människor gör utfästelser i de riktningarna får inte det demokratiska samhället stå stillatigande. Men reaktionen får heller inte vara ett rent avståndstagande. Då riskerar den unge att bli ännu mer isolerad med sitt hat och sina trossyskon.
Här finns en uppgift både för rättssamhället och det civila samhället att ta fram metoder och verktyg för att försvara sårbara människor mot hatiska
sekter. Det handlar om en balansgång. Men just nu har vi överlag fel balans. Vi är alltför beredvilliga att acceptera hotfullhet och hat som någon slags
legitimt ungdomligt engagemang.