Ledare: Usel skola (S)

SAMLING. Nationell samling om läraryrket vill Ibrahim Baylan och Stefan Löfven ha.

SAMLING. Nationell samling om läraryrket vill Ibrahim Baylan och Stefan Löfven ha.

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Politik2013-05-13 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Socialdemokraterna bjuder in till nationell samling om läraryrket.

"Om vi satte oss här ensamma och spottade ur oss en rad briljanta förslag, då skulle det bli så (att röra till det ännu mer, reds anm). Det är när man sitter tillsammans, det är då du kan skapa samma bild av problemet och samma väg framåt", sa Stefan Löfven (S) när han presenterade den nya idén.

Det är ju bra att Socialdemokraterna äntligen kommit fram till den ståndpunkten efter att i alla år envist hållit fast vid att den svenska skolan varit på rätt väg. Dagens misslyckade svenska skola har sitt ursprung i dåligt förankrade politiska beslut om skolan. Det var i slutet av 1960-talet som dagens skola såg sitt ljus. Den gamla studentexamen avskaffades, betyg slopades, flumpedagogiska inriktningar fick företräde, läraryrket nedvärderades, eleverna tog över skolsalarna.

Protesterna var högljudda och larmrapporterna många, men ingenting gjordes. Skolresultaten sjönk och från en topplacering i många olika ämnen ligger Sverige i dag i botten av statistiken. Men fortfarande var flumideologin förhärskande.

Den nuvarande regeringen har sedan 2006 försökt att vända på skutan, men fått oerhört litet stöd från just Socialdemokraterna. Det mesta har förhånats och förlöjligats. Partiet har fortsatt lyssna på flumpedagogerna från 1960- och 1970-talen, där lärarens roll förminskats till förmån för grupparbeten och självständigt arbete. Läxor har nedvärderats.

Men i takt med att larmrapporterna om den svenska skolan kommit allt tätare har till och med Socialdemokraterna börjat darra på manschetten. Nu försöker man få allmänheten att tro att det är Socialdemokraterna som tar initiativ till en förändring när partiet går ut med förslaget om nationell samling om läraryrket. Märk att den nationella samlingen inte i första hand gäller Alliansregeringen. Den kommer att få en inbjudan vad det lider, heter det. Nej, handen sträcks ut mot de båda lärarfacken, Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet. Vilket fackförbund skulle tacka nej till en samling kring läraryrket, där fokus läggs på lärarnas arbetssituation, karriärmöjligheter, kvaliteten på lärarutbildningen, lönenivåer med mera?

Facken har redan tackat ja.

Men skolans problem handlar inte bara om läraryrket. Det är inte bara en pedagogisk fråga när skolresultaten försämras. Det är inte bara en lönefråga när ordningen i skolklasserna blir sämre och sämre.

Det måste tas ett helhetsgrepp av skolan. Det måste lyftas på varje sten. Alla problem måste beaktas och åtgärdas. Ingenting får ses som omöjligt att förändra och förbättra.

Vi har svårt att se hur en skola ska kunna förbättras och skolresultaten höjas om inte kraven samtidigt blir tydligare och skarpare. Det är svårt att tro att ordningen i skolklasserna skulle förändras till det bättre om inte läraren får tillbaka sin auktoritet. Kraven på kunskaper måste förtydligas. Ingen ska kunna "ta studenten" med underkända betyg. Och absolut ingen ska kunna komma in på lärarutbildningen med bottenresultat, vilket en undersökning visade att så skedde.

Socialdemokraternas så kallade jämlikhetsskola har varit förödande för hela den svenska skolutbildningen.