Lyssna på kritiken

Finanspolitiska rådet konstaterar att regeringen har frångått att alla reformer ska finansieras krona-för-krona, vilket innebär att regeringen struntar i att finansiera de reformer man lägger fram.

Bensin på brasan. De rödgröna ökar utgifterna i en högkonjunktur.

Bensin på brasan. De rödgröna ökar utgifterna i en högkonjunktur.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2016-05-19 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Regeringen får skarp kritik för den ekonomiska politiken av ytterligare en myndighet. Finanspolitiska rådets uppgift är att granska regeringens finanspolitik. Och rådet är inte nådigt i sin kritik.

Trots att Sverige är inne i en stark konjunktur väljer regeringen att bedriva en expansiv finanspolitik och öka sina utgifter. Finanspolitiska rådet förespråkar en stramare hållning.

Rådet konstaterar att regeringen har frångått att alla reformer ska finansieras krona-för-krona, vilket innebär att regeringen struntar i att finansiera de reformer man lägger fram. Rådet bedömer inte heller att regeringen kommer att nå målet om lägst arbetslöshet inom EU till 2020.

Det påtalas dessutom att det vore bättre om regeringen kom med mer konkreta arbetslöshetsmål till olika grupper. Till exempel för att förbättra arbetsmarknadsintegrationen av asylinvandrare eller för snabbare inträde på arbetsmarknaden för unga.

Men rådet öppnar också för en sänkning av ränteavdraget – samtidigt som riksdagen precis har röstat igenom amorteringskrav som lösning för att undvika en bostadsbubbla och få ner belåningsgraden.

Finanspolitiska rådet menar att det är ett utmärkt tillfälle att minska avdragen nu när räntorna är låga. Värdet av avdraget är då mindre vilket gör att hushållen bättre klarar av en liten avtrappning av ränteavdragen.

De höga amorteringskraven kommer att leda till att personer som i dag har ett mer fördelaktigt lån drar sig från att byta bostad, riskerar att försvåra för personer som är sjuka och föräldralediga då undantagen från kraven är osäkra och kan även leda till minskade priser vilket kan skapa en oro på bostadsmarknaden. En minskning av ränteavdraget skulle därför vara ett bättre alternativ.

Gällande höghastighetståget mellan Stockholm och Göteborg/Malmö bedömer Finanspolitiska rådet att investeringarna är samhällsekonomiskt mycket olönsamma. Järnvägssatsningen beräknas kosta upp till 320 miljarder kronor, vilket är ungefär vad regeringen lägger på budgetområdet migration under sex års tid. Miljöpartiet har drivit frågan om öppna gränser och höghastighetståg. Men när man sitter i regeringsställning kan man inte bara vara visionär, det gäller att ha en ansvarig ekonomisk politik.

Regeringen blir än en gång skarpt kritiserad av en expertmyndighet för att bygga luftslott. När ska regeringen ta till sig av kritiken?

Ledare