Maria Eriksson: Digital vård är i grund och botten bra

Foto: Daniel Nilsson/TT

Politik2018-01-26 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

En vårdcentral i din mobil. Så marknadsför sig en av de nya tjänster som erbjuder läkarbesök online. Detta provocerar förstås vissa inom det prestigefyllda läkarskrået.

I Dagens Samhälle (8/1) går två sydsvenska doktorer till attack mot nät­läkarna, med formuleringar som: ”Bolagen tapetserar det offentliga rummet med insmickrande propaganda.”

Även Läkarförbundet är kritiska. ”Vill vi prioritera cancer eller något annat?” Det är förbundets ordförande Heidi Stensmyren som ställer frågan (SR Ekot 11/1).

Man kan ju undra vilka åkommor som överhuvudtaget ska få behandling om cancer alltid ligger i den andra vågskålen. Ska vi verkligen behandla borrelia, diabetes eller starr så länge det finns människor som har cancer?

Visst, offentligfinansierad sjukvård kräver prioriteringar.

Det är därför man har patientavgifter. För att inte människor, helt utan egen kostnad, ska kunna springa till doktorn för minsta åkomma.

Men dem har socialdemokratiskt styrda Sörmlands landsting slopat. Vilket kan bli ett problem även för resten av landets landsting så snart någon av onlineläkarna väljer att öppna mottagning för hela landet från Sörmland. Doktor.se har redan tagit över en vårdcentral i Vingåker.

Men grundproblemet ligger alltså i att Sörmlands landsting har slopat patientavgifterna.

Att vissa läkarbesök kan skötas online är i grund och botten bra. När jag skriver detta har en av vårdapparna en väntetid på 20 minuter vid drop-in. Detta är 20 minuter som kan tillbringas liggande i sängen hemma, eller sittande framför datorn på jobbet.

Öppettiderna överstiger vida dem som vanliga vårdcentralen har. Dessutom minskar smittrisken för influensor och vinterkräksjuka när man slipper dela väntrum. Och i kalkylen bör också räknas in de samhällsekonomiska vinsterna av att människor snabbt kan återgå till jobb i stället för att vara sjuka eller vabba.

Här finns en hel del att lära för landsting runt om i landet. Kanske kan man själva införa liknande tjänster som ett komplement till den vanliga vården?

Tillgänglighet har länge varit ett problem inom svensk primärvård. När Region Norrbotten nu slutar med kvällsöppet på Luleås enda jourcentral förväntas belastningen öka på den redan överfulla akuten på Sunderbyns sjukhus.

Där kan vi tala om en risk att dyra vårdresurser tas i anspråk i fall där det hade räckt med ett besök hos en vanlig vårdcentral. On- eller offline.

Krönika

Maria Eriksson