Finns det mer än bara skog, fjäll och hjortronmyrar? Ligger Norrbotten i själva verket i centrum och inte i periferin? Det är Region Norrbotten som planerar att ställa dessa frågor vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby. Ja, kanske är vi på väg in i ett post-geografiskt samhälle och vad är då centrum och periferi?
Tiderna förändras. Hittills har alla historiska epoker inneburit att människor har varit beroende av en viss geografisk plats för sitt uppehälles skull. Oavsett om de var jägare/samlare som följde i de vilda djurens spår, jord- och skogsbrukare som fick sitt levebröd från en bit land eller industriarbetare som flyttade dit maskinerna stod. Men en webutvecklare, en översättare eller en redovisningskonsult kan i princip utföra sitt arbete från vilken plats som helst i världen.
Den här texten kan ha varit skriven i Luleå, London eller Los Angeles. Eller kanske i en stuga med utsikt över en abbortjärn.
I dag finns alltså förutsättningar för en ruraliseringstrend. Eller åtminstone för den som vill att välja bort storstaden. De möjligheter till geografisk rörlighet som vi ser i dag är historiskt oöverträffade. ”Digitala nomader” som bara behöver en laptop för att tjäna pengar väljer att arbeta från fjärran platser som Bali. Men de skulle förstås lika gärna kunna sitta i ett litet hus vid den där hjortronmyren.
Det är inte bara arbetslivet som förändras av digitaliseringen. Ta till exempel handeln. Såväl cityhandel som stora shoppingcenter håller på att fasas ut när allt fler shoppar via nätet. Amerikanska e-handelsjätten Amazon planerar till exempel en Sverigelansering innan hösten. Det gör att utbudet av böcker, kläder och teknikprylar blir i stort sett detsamma oavsett var man bor.
Eller utbildning. TCO presenterade häromdagen en kartläggning av tillgången till högre utbildning i olika delar av landet. Där hamnar Norrbotten långt ner på listan. Men med dagens nätkurser spelar det allt mindre roll om man sitter i Jokkmokk eller Göteborg.
Opera visas live på bio, direkt från Metropolitan i New York till Folkets hus i Haparanda. Hela världens utbud av filmer finns i en app nära dig. Och så vidare.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), som båda bor i Norrbotten, talar, av förklarliga skäl, gärna om digitaliseringens förtjänster. Men fagra ord räcker inte. En regering som både inför flygskatt och höjer bensinskatten bidrar inte till att göra det lättare att leva utanför storstadsregionerna.