Det sägs att man ska sälja paraplyer när det regnar. Under denna torra, heta sommar har det i stället varit fläktar som det gått att tjäna pengar på.
SVT rapporterar om privatpersoner som via nätet kränger fläktar för tusenlappen eller mer. Fläktar som i vanliga fall skulle kosta någon hundralapp. Får man verkligen göra så, undrar vän av ordning?
Är det ens lagligt? SVT tar sig för att fråga en expert. Jodå, privatpersoner får köpa fläktar och sedan sälja dem vidare till ett betydligt högre pris.
Är det inte omoraliskt då, att tjäna pengar på folk som svettas i värmen? Tvärtom: att priser tillåts stiga och sjunka i takt med efterfrågan är en oerhört viktig mekanism i en marknadsekonomi. Motsatsen är prisreglering.
Butiker brukar dock sällan höja priserna tillfälligt när efterfrågan är stor. Snarare använder man billiga säsongsbetonade varor som lockbete.
Erbjudanden på färskpotatis till midsommar och kräftor i augusti gör att kunderna strömmar till och shoppar även matjessill och Västerbottensost. En IKEA-butik i USA lär till och med ha haft ett erbjudande som gick ut på att priset på paraplyer halverades vid regn.
Men när det gäller olika tjänster blir så kallad dynamisk prissättning allt vanligare. Det är dyrare att köpa en tågbiljett två dagar före jul, än en vanlig torsdag i november. Det motsatta gäller också – sista minuten-resorna till Mallorca är billigare efter skolstart.
Hotell och reseföretag sänker priserna när efterfrågan sjunker, för att fylla upp de sista platserna. Den befintliga kapaciteten utnyttjas mer effektivt vilket gynnar i kunderna.
När å andra sidan efterfrågan går upp skickar ökade priser en signal till producenterna att det går att sälja mer. Kanske sätta in en extra flygning? Så fungerar även elmarknaden. Kalla vinterdagar stiger priset och gör det mer lönsamt att producera el.
Ett annat exempel är det amerikanska företaget Uber som har fått mycket kritik för att det är dyrare att åka med deras bilar när efterfrågan är hög. Men det innebär att chaufförerna tjänar bättre en snöig nyårsnatt. Vilket gör det attraktivt för fler att ge sig ut och ta körningar. Utbudet av bilar ökar.
Det blir alltså dyrare att åka, men fler har möjlighet att få en skjuts överhuvudtaget i stället för att gå hem i snöstormen.
Fläktentreprenörernas vinster sänder en signal till marknaden om att det går att tjäna bra med pengar på att sälja fläktar i Sverige. Lita på att det kommer att bli lättare att få tag på lite svalka om nästa sommar blir lika varm.