Mer influencer än politisk maktfaktor

Efter att ha attackerat Carl Bildt på Twitter har Hanif Bali avlövats samtliga politiska uppdrag förutom själva riksdagsplatsen. Balis twittermakt ska dock inte förväxlas med politisk makt.

Bali. Knappast den "vuxne i rummet".

Bali. Knappast den "vuxne i rummet".

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Politik2019-08-23 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I en nyligen genomförd undersökning hamnade tre moderata riksdagspolitiker på 10-i-topplistan över mest inflytelserika på Twitter. Före Lars Beckman och Jan Ericsson återfanns förstås moderaternas enfant terrible Hanif Bali med sina i skrivande stund 119 503 följare. Bali hade inte nått inte en så stor skara följare om han inte varit konstant aktiv, gått över gränsen emellanåt och oftast skrivit om politiskt kontroversiella och "hårda" ämnen (migration/integration, islam, brott/straff). Det kan rymmas och tolereras inom ett parti med någorlunda takhöjd.

Däremot är det inte acceptabelt att över tid och vid upprepade tillfällen angripa andra moderata företrädare, särskilt inte om det handlar om förre stats- och utrikesminister Carl Bildt.

Den utlösande faktorn denna gång var att Bildt deltog i ett möte med utrikesminister Javad Zarif från teokratins Iran. Balis avsky för den svenska regeringens svassande för en regim som konstant gör sig skyldig till brott mot de mänskliga rättigheterna är lätt att förstå. Att ge sig på en mer känd och populär partikamrat liknar däremot mest effektsökeri i jakten på fler klick och följare.

Diskussionen om Hanif Bali är en tillgång eller en belastning för partiet har förts länge inom moderaterna. Självklart väcker han mycket uppmärksamhet men alltid som en belackare av systemet och sina personpåhopp, mer sällan som någon som kommer med konstruktiva och seriösa förslag. Partiledare Ulf Kristerssons vädjan om att moderaterna ska vara den "vuxna parten i rummet" har inte hörsammats, tvärtom.

För ett och ett halvt år sedan förlorade Bali sin post i partistyrelsen (och lovade att sluta twittra). Efter att i onsdags ha blivit offentligt tagen i örat av Kristersson miste han även posterna som suppleant i arbetsmarknadsutskottet och i EU-nämnden. Bali har nu avlövats samtliga riksdagsuppdrag förutom själva mandatet han sitter på. I riksdagsgruppen har han därmed kommit att inta en perifer position, något han i vilket fall inte gjort något för att undvika. Frågan är också hur många väljare Bali lockar till moderaterna. Följarna består sannolikt inte bara av moderater, utan även sverigedemokrater, kristdemokrater men även rent allmänt personer som starkt ifrågasätter traditionella medier.

Hanif Bali bidrar till polariseringen och en förflackning av det politiska samtalet. Det är i rollen som influencer hans påverkan ligger medan det är svårt att se honom få någon framskjuten roll inom politiken framöver. På så sätt kan onsdagens stora uppståndelse kring petningen av Bali ses som ett tidens tecken.

Johan Söderström