Migrationsfrågan får vi ta tag i själva

EU kommer inte att lösa migrationsfrågan åt Sverige.

EU kommer inte att lösa migrationsfrågan åt Sverige.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Politik2019-05-24 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Moderaterna har flera gånger uppmanat Stefan Löfven och Socialdemokraterna att partierna ska ingå en överenskommelse om en långsiktigt hållbar migrations- och asylpolitik. Men Löfven har hellre ställt sitt hopp till att EU:s medlemsländer ska kunna enas om en tvingande omfördelning av migranter, än att göra ett handslag över blockgränsen.

Att detta skulle ske är helt osannolikt. EU kommer inte att enas om någon gemensam

fördelningsmekanism som minskar trycket på Sverige. Medlemsländerna har absolut inte varit med på noterna de gånger EU-kommissionen har föreslagit något liknande. Och de lär inte ändra sig i närtid.

Om ett system med påtvingade flyktingkvoter på något magiskt sätt ändå skulle uppstå, så skulle det öka de inre motsättningarna när EU-domstolen började dra de medlemmar som inte lever upp till kvoterna inför rätta. För länder som Ungern, Rumänien, Polen, Tjeckien och Slovakien skulle absolut inte göra det.

Socialdemokraterna, som inför EU-valet på söndag fortfarande låtsas som att EU kan lösa denna fråga åt Sverige, lurar väljarna och smiter undan ansvaret att formulera en ansvarsfull migrationspolitik.

I en intervju i Svenska Dagbladet (22/5) säger Stefan Löfven att EU borde kasta ut de länder som inte tar ett ansvar för migrationen ur Schengensamarbetet, där medlemsländerna har avskaffat de inre gränskontrollerna.

En lösning som Europaparlamentets talman, den tyske socialdemokraten Martin Schulz, betecknat som ”juridiskt sett extremt svår” med det nuvarande regelverket.

Att exkludera länder ur Schengen med hänsyn till att vissa centraleuropeiska länder vill ha ett mindre flyktingmottagande vore inte bara i praktiken omöjligt utan också farligt.

Alternativet till att länder som Ungern och Rumänien fullt ut inkorporeras i det europeiska samarbetet är utvidgat ryskt inflytande. Det är knappast vad Europa behöver i dagsläget.

Hur positivt det än vore med en rättvisare fördelning av asylsökande så kan Stefan Löfven och Socialdemokraterna inte vänta och vänta på en överenskommelse som kanske aldrig blir av. Sverige kan inte förlita sig på att andra länder kommer att ta ansvar utan behöver på egen hand etablera en migrationspolitik med hänsyn till det stora flyktingmottagande vi haft och de omfattande integrationsproblem vi har.

Ledare