Modellen bör uppdateras

Det finns lösningar för att förbättra den svenska arbetsmarknaden. Regeringen borde ta fasta på förslag som skapar jobb på riktigt.

Ratioakademien. Presenterar en ny reformagenda för Sverige.

Ratioakademien. Presenterar en ny reformagenda för Sverige.

Foto: Hasse Holmberg

Politik2016-05-04 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

En ny reformagenda som möter många av Sveriges nya utmaningar har presenterats. Det är förstås inte regeringen som ligger bakom den, utan det är Ratioakademien, en blandning av företagare och företagsledare som tillsammans med Ratio, näringslivets forskningsinstitut, har tagit fram rapporten. Den svenska modellen 4.0 heter rapporten.

22 förslag läggs fram för att Sverige kan klara av utmaningarna i och med globaliseringen, migrationen, den ökade livslängden samt klimat- och miljöutmaningarna. Förslagen behandlar en rad områden. Det rör sig om företagens kompetensförsörjning, arbetsmarknaden, skatter och företagares samhällsroll. Väsentligt bättre villkor för företagare lyfts som avgörande för att dagens samhällsutmaningar ska lyckas.

Att sänka trösklarna på arbetsmarknaden för unga och nyanlända genom lägre ingångslöner, att både se över företagens sjuklöneansvar och införa ett tak för sjuklönen samt att utvidga rut-avdraget till nya områden är några av förslagen där fokus ligger på att få folk i arbete, vilket kanske inte är så konstigt när det är en rad företagare som ligger bakom rapporten. Det är bra. Att folk arbetar gör att vi kan bevara vår välfärd och att utanförskapet minskar. Företagen är nyckeln till att klara många av de utmaningar Sverige står inför.

Därför är det särskilt oroväckande att regeringen ständigt försämrar företagens villkor. Genom att regeringen har sänkt taket för rut-avdraget skapas färre jobb. Regeringen har dessutom flyttat över en större andel av sjukpenningen på arbetsgivaren.

Rapportgruppen föreslår också att nya företag bör göras fria från arbetsgivaravgifter i fem år. En generell sänkning av arbetsgivaravgifterna kan dock vara att föredra, då det annars finns en risk för att det fuskas med stöden genom att oseriösa företagare lägger ner företagen och startar om i nytt namn för att slippa betala arbetsgivaravgifterna.

Visionära förslag behövs i samhällsdebatten. Rapportförfattarna menar att om man nostalgiskt värnar status quo riskeras ett sönderfall som leder till större utmaningar på sikt. Än värre blir det när regeringen inte ens gör det utan i stället försvårar för den som inte har ett jobb att få sitt första arbete.

Det finns lösningar för att förbättra den svenska arbetsmarknaden. Det är dags för regeringen att släppa sargen och ta fasta på verkliga förslag som skapar jobb på riktigt. Inspiration finns att hämta i Ratios rapport.

Ledare