Moderaterna i Boden måste rycka upp sig

Hur Moderaterna i Boden ska profilera sig i fortsättningen känns ytterst oklart. Moderaterna måste rannsaka sig själva och utforma en politik – och ett lag – för framtiden.

Koalition för Boden. Borgarna valde Socialdemokraterna framför Moderaterna.

Koalition för Boden. Borgarna valde Socialdemokraterna framför Moderaterna.

Foto: Håkan Zerpe

Politik2014-10-16 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

De som röstade på Kristdemokraterna eller Folkpartiet i kommunalvalet i Boden ville med största sannolikhet inte ha socialdemokraten Inge Andersson som kommunalråd. Nu medverkade partierna till att det blev det så i alla fall.

Det går att säga mycket om agerandet från KD och FP i Boden. Men om borgerligheten inte uppträder, kampanjar och lägger förslag som en enad allians så har så har man heller ingen allians.

KD och FP hade, liksom Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet, i slutändan större företroende för Inge Andersson och Socialdemokraterna än för Olle Lindström och Moderaterna.

Vad det betyder för Bodenpolitiken är just nu omöjligt att utläsa. Målet för den nya koalitionen sägs vara att nå samförstånd i alla frågor. I bästa fall innebär det att en klok och pragmatisk linje får råda i kommunalpolitiken. I sämsta fall betyder det att det inte händer någonting.

Det stundar en intensiv tid. För Moderaterna väntar fyra år i opposition med Olle Lindström, 78, som nyligen omvald gruppledare. Vart den vice gruppledaren Johan Johansson, 44, tar vägen känns däremot osäkert efter att han ramlade ur riksdagen och petades av medlemmarna som Moderaternas kommunalrådskandidat.

Hur Bodenmoderaterna ska profilera sig i fortsättningen är ytterst oklart. 2018 är det åtta år sedan man senast styrde kommunen. I Boden bildar man fram till dess en ytterst brokig opposition vid sidan av Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Det är verkligen inte bara i Boden som Moderaterna har problem.

I Kiruna har M precis gått samman i en osannolik regeringskoalition tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Samelistan och Feministiskt initiativ.

Att Moderaterna i Kiruna är beredda att ta ett stort ansvar för stadsomvandlingen är sannerligen inget att säga om. Men det hade man även kunnat göra från en oppositionsroll – och på köpet sluppit riskera att radera ut hela sin identitet.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) har anledning att känna tacksamhet över att hon plötsligt får in två kompetenta personer som Mattias Abrahamsson och Stefan Sydberg i en majoritet som annars vilar på den yttersta vänstern. Dock lär det bli svårt för M att få något tillbaka.

Det ska mycket till för att Kirunaborna om fyra år ska gå till vallokalerna med en känsla av att Moderaternas ansvarstagande just räddat kommunen från kollaps.