För tre veckor sedan presenterade Socialdemokraterna en ny restriktiv migrationspolitik. Sedan dess har partiet plågats av interna stridigheter och vikande opinionssiffror. En riksdagsledamot och flera förtroendevalda har hoppat av sina uppdrag. I måndags var det Sebastian Merlöv, Socialdemokraternas ordförande i skånska Lomma, som lämnade riksdagslistan i protest mot att migrationsminister Morgan Johansson twittrat att avgiftsfri kollektivtrafik för unga kunde införas i Skåne på grund av den skärpta migrationspolitiken.
”Att sätta en svag grupp mot en annan grupp, som socialdemokrat gör man inte så”, sade Sebastian Merlöv.
Efter fyra år vid makten och en flyktingskris som fortfarande pågår har Socialdemokraterna fortfarande inte en någorlunda sammanhängande migrationspolitik. Med förhoppning om att hålla kvar både de väljare som vill ha en tuffare migrationspolitik och de som vill gå tillbaka till det som gällde före hösten 2015 har partiet rätt och slätt bestämt sig för att inta båda ståndpunkterna.
Å ena sidan betonar Socialdemokraterna att den som inte har rätt att stanna i Sverige också ska lämna landet. Å andra sidan är partiet inte berett att faktiskt göra allvar av retoriken och öka antalet utvisningar. Tvärtom är man villig att välta hela den svenska asylrätten över ända för ett rätts- och principvidrig lagändring som ger cirka 9 000 vuxna uppehållstillstånd i Sverige trots att de saknar asylskäl.
Socialdemokraterna har försökt att hålla sig vän med alla – både de som vill strama åt migrationspolitiken och de som vill öppna upp gränserna – vilket nu leder till att man i stället stöter bort båda grupperna. Partiet får bara 24 procent i senaste mätningen från DN/Ipsos respektive 25,2 procent i SvD/Sifo. Det kan jämföras med 31 procent i maj 2014. Väljarna är visserligen lättrörliga. Omkring 25 procent i opinionsmätningarna är kanske inte så fruktansvärt illa med tanke på hur Socialdemokraterna misslyckats med bland annat skatterna, vårdköerna och polisen i regeringsställning. Men S har aldrig legat så lågt i opinionen i maj månad ett valår.
Nu måste partiet söka väljarnas förtroende för en verklighetsförankrad migrationspolitik. Det är kort om tid. Och eftersom Socialdemokraterna rymmer motstridiga politiska ståndpunkter och intressen i migrationsfrågan så riskerar det att bli svår att få plats med alla motsägelser i samma parti.