Nästa regering får vara beredd på kompromisser

Hur en handlingskraftig regering som tolereras av riksdagens majoritet ska kunna bildas under nuvarande förutsättningar, med mindre än att väljarna till något eller några partier kommer att känna sig snuvade är svårt att se.

Centerpartiets migrationspolitik skiljer sig från de övrigas.

Centerpartiets migrationspolitik skiljer sig från de övrigas.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Politik2018-09-06 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Samarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycks vara avslutat sedan flera månader tillbaka och de rödgröna befinner sig i fritt fall.

Ett spelbolag ger 15 gånger pengarna på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att fortsätta regera efter valet. Det är för övrigt precis samma odds som spelarna erbjuds för en regering bestående av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Inte konstigt att Stefan Löfven i elfte timmen ställer sig ”till förfogande för att leda en koalitionsregering” och myndigt uppmanar de andra partiledarna att ”lägga partitaktiken åt sidan, ta gemensamt ansvar och sätta Sveriges bästa först” (DN Debatt, 4/9).

Det är tyvärr inte mycket bättre inom alliansen, trots att samma spelbolag ger 2,50 i odds på att Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna bildar Sveriges nästa regering.

Allianspartierna, som till skillnad från de rödgröna har en grundläggande samsyn kring huvuddragen i politiken, saknar inte bara gemensamma ståndpunkter om vilka parlamentariska förutsättningar som krävs för en regeringsbildning. Än värre är bristen på samsyn i migrationspolitiken som sakpolitiskt är helt central och samtidigt rankas som en av väljarnas viktigaste frågor.

Moderaterna och till viss del Kristdemokraterna har varit glasklara med att Centerpartiet, som röstade för regeringens undermåliga och av Lagrådet hårt kritiserade gymnasieamnesti, inte kommer att kunna diktera villkoren för migrationspolitiken i en borgerlig regering.

Samtidigt går det inte att se hur Annie Lööf, som gjort öppna gränser, fri rörlighet samt en generös och human flykting- och invandringspolitik till Centerpartiets profilfrågor, efter valet ska kunna backa från sina migrationspolitiska ståndpunkter med hedern i behåll.

Det är svårt att förutspå det exakta valresultatet, men desto lättare att förutsäga att inget av de två traditionella politiska blocken kommer att få egen riksdagsmajoritet. Därmed kommer vi efter valet att få en parlamentarisk situation som är minst lika besvärlig som dagens.

Hur en handlingskraftig regering som tolereras av riksdagens majoritet ska kunna bildas under nuvarande förutsättningar, med mindre än att väljarna till något eller några partier kommer att känna sig snuvade är svårt att se.

Det är bäddat för en svekdebatt.

Ledare