I debatten låter det ibland som att det främst är miljonärer i Stockholms villaförorter som straffas lite extra för sin onödiga miljöförstörelse. Men det är inte en välbärgad elit, med god tillgång till både laddstolpar, cykelbanor och kollektivtrafik, som drabbats hårdast av de många skattehöjningarna på drivmedel genom åren, utan vanliga hushåll på landsbygden som behöver bilen i sin vardag.
Sverige är ett av Europas största och mest glesbefolkade länder. 80 procent av resorna sker med bil. Utanför de centrala delarna av storstäderna 90 procent. Efter Gotland och Dalarna är Norrbotten det län som har flest bilar per invånare. Personbilen utgör ryggraden i det svenska transportsystemet och de dominerande drivmedlen för bilar som körs av vanliga svenskar är fortfarande bensin och diesel.
Visst orsakar fordonstrafiken samhällskostnader i form av infrastruktur, miljöpåverkan och personskador. Men jämfört med hur andra koldioxidkällor beskattas är bensin och diesel överbeskattade. Trafikanalys har kommit fram till att skatten på privatbilismen är betydligt högre än vad som är motiverat utifrån de kostnader den orsakar samhället.
Den rödgröna regeringen framhärdar ändå – tillsammans med landsbygdspartiet Centerpartiet – med nya skattehöjningar, som vanligt i syfte att vara ett ”föredöme” för världen.
Under fredagen samlades människor från hela Sverige på Sergels torg i Stockholm för att demonstrera mot den orimliga beskattningen av drivmedel: ”Skatten måste sänkas. Skulle en familjeflaska Coca Cola som man köper i kiosken för 25 kronor ha samma skatteindex som bensin eller diesel skulle den kosta 75 kronor”, sade Peder Blohm Bokenhielm, ledare för Bensinupproret 2.0 till SvD.
Det är klokt av Moderaterna att som en del av partiets skuggbudget föreslå att bensinskatten sänks med en krona per liter – för att motverka de för hushållen skadliga effekterna av en svag krona och det pågående oljeprisrallyt efter den senaste tidens attacker mot oljeanläggningar i Saudiarabien. Övriga partier gör klokt att visa samma förståelse för den befogade missnöjesyttringen som Bensinupproret 2.0 utgör. Men det finns knappast ett drivmedelspris som är högt nog för en regering där Miljöpartiet ingår.