Räddningsinsatser ska kunna nå hela Sverige

Sjöfartsverkets helikopterbas i Umeå ansvarar för en geografisk yta som omfattar halva den svenska sjö- och flygräddningsregionen. Närmaste bas söderut ligger i Norrtälje. Klart att det ska finnas räddningshelikoptrar med permanent stationering i Norrlands inland.

Fler räddningshelikoptrar är en utmärkt idé.

Fler räddningshelikoptrar är en utmärkt idé.

Foto: Sjöfartsverket

Politik2019-01-08 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Sjöräddning och flygräddning tillhör inte bara statens mest grundläggande verksamheter. Det är själva kärnan av kärnan. Det sista försvaret för medborgarnas liv när haverier och missöden inträffar i luften eller till havs. Det är av avgörande betydelse att statens räddningshelikoptrar fungerar tillfredsställande och fungerar över hela Sverige

Därför gör politikerna klokt i att lyssna på Sjöfartsverkets vädjan.

I spåren efter sommarens skogsbränder föreslår verket att helikopterflottan, som består av sju räddningshelikoptrar fördelade på fem baser, utökas med tre till fyra nya helikoptrar. I förslaget ingår också att räddningshelikoptrarna kompletteras med lastkrokar för att kunna användas till brandbekämpning samt att en ny helikopterbas inrättas i Norrlands inland.

En utmärkt idé. Fler och bättre utrustade helikoptrar kan göra mycket stor nytta när det gäller brandbekämpning och räddningsinsatser i norra Sverige.

Sjöfartsverkets önskemål om en ny helikopterbas i inlandet rimmar dessutom väl med slutsatserna efter den tragiska postflygsolyckan nära Ritsem i Jokkmokksfjällen den 8 januari 2016.

Efter postflygsolyckan, som inträffade för exakt tre år sedan, riktade Statens haverikommission skarp kritik mot den räddnings- och alarmeringsinsats som genomfördes.

I normalfallet skulle räddningshelikoptern ha varit ute ur hangaren och klar att lyfta senast 15 minuter efter larm. I samband med postflygsolyckan i Jokkmokksfjällen tog det däremot 1 timme och 19 minuter från larm till dess att helikoptern i Umeå lyfte i riktning mot olycksplatsen.

Enligt Haverikommissionen saknade besättningarna utbildning i eftersök i fjällområde under mörker. Inte heller hade det genomförts några samverkansövningar tillsammans norska flygande räddningsenheter, polisflyget eller ambulanshelikoptrar i fjällmiljö. Statens haverikommission slog fast att det behövdes rutiner, beredskap, utbildning och övning för att öka förmågan till insatser i fjällvärlden.

Sjöfartsverkets helikopterbas i Umeå ansvarar för övrigt för en geografisk yta som omfattar halva den svenska sjö- och flygräddningsregionen. Närmaste bas söderut ligger i Norrtälje.

Klart att det ska finnas räddningshelikoptrar med permanent stationering i Norrlands inland.

Ledare