Förra valrörelsen lovade Socialdemokraterna att Sverige skulle få EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. När löftet utfärdades låg Sverige på plats 12 i Eurostats rankning av EU-ländernas arbetslöshet, det vill säga 11 länder i EU hade lägre arbetslöshet.
”Vi ska ha lägst arbetslöshet i Europa. Det kommer att bli mycket mycket tufft att lyckas, det innebär att vi nästan måste halvera vår arbetslöshet från i dag”, sade Stefan Löfven i Göteborg 2013, på den partikongress som skulle ge honom mandat fullt ut som partiledare.
Men medan Stefan Löfven och Socialdemokraterna regerat så har land efter land tagit sig förbi Sverige i rankinglistan. I dag återfinns Sverige först på plats 18 i arbetslöshetsligan, enligt Eurostat, trots att det bedrivits en expansiv ekonomisk politik i högkonjunktur.
Oerhört pinsamt för regeringen. Men nu, sedan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommenterat, blir det ännu värre. Hon försöker i SR Ekot (23/1) bortförklara kräftgången i arbetslöshetsligan med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget – som gällt i tre veckor! – skulle ha förstört Socialdemokraternas stolta vallöfte. Vad i hela friden?
John Hassler, professor i nationalekonomi och tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet, har kommenterat arbetsmarknadsministerns förevändning till varför löftet om EU:s lägsta arbetslöshet nu tas bort av den nya regeringen. Och funnit att undanflykten inte alls håller:
”Jag tror att det är uppenbart för alla att det där är en bortförklaring och att det inte funnits någon som helst möjlighet att komma ner till Europas lägsta arbetslöshetsnivå nästa år, även med en socialdemokratisk budget” (Ekot 23/1).
Tjeckien har för närvarande lägst arbetslöshet i EU med 1,7 procent. I Sverige är arbetslösheten 6,2 procent och med tanke på Socialdemokraternas och Ylva Johanssons inställning till enklare jobb och lägre a-kassa så är risken stor att Sverige kommer att rankas allt sämre.
Sveriges tillbakagång beror i till stor del på den omfattande arbetslösheten bland utrikes födda, speciellt bland dem som är födda utanför Europa. Med den utvidgade rätten till familjeåterförening, och den tillfälliga respiten från att kunna försörja sina anhöriga, kommer utmaningen att få dessa grupper i arbete inte att bli mindre. Särkilt inte när konjunkturen vänder.