Rena drivhuset för ytterkantspartierna

Uppgörelsen gör också Socialdemokraternas sits obekväm, trots att man fick behålla statsministerposten, eftersom partiet riskerar att urholkas av väljarförluster till yviga vänsterpopulister och nationalistiska högerpopulister – samtidigt.

Stödet för både V och SD har stärkts.

Stödet för både V och SD har stärkts.

Foto: Sören Andersson/TT

Politik2019-02-11 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det har endast gått några veckor sedan Januariöverenskommelsen ingicks mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna.

Men redan har uppgörelsen satt den oheliga fyrklöver som utgör regeringsunderlag i en jobbig situation.

I en ny väljarbarometer från SVT/Novus, som grundar sig på över 3 000 tillfrågade, så tappar Socialdemokraterna 2,8 procentenheter till 29,0 procent. Miljöpartiet förlorar 0,5 procentenheter och skulle hamna under riksdagsspärren om det vore val. Liberalerna noterar på samma gång endast 2,7 procent, vilket innebär att varannan väljare som röstade på partiet i riksdagsvalet, som redan det var svagt, har lämnat partiet.

Föga oväntat tycks den utdragna regeringsbildningen och Januariöverenskommelsen ha utgjort god jordmån just åt de politiska ytterligheter man påstod sig bekämpa.

Sverigedemokraterna ökar samtidigt med 2,0 procentenheter till 21,2, enligt SVT/Novus. Vänsterpartiet växer med 1,5 procentenhet till 9,1 procent.

Mandatperioden kommer utan tvekan att bli lång och jobbig för Centerpartiet och Liberalerna som splittrat borgerligheten och röstat nej till sin egen statsministerkandidat. Men uppgörelsen gör också Socialdemokraternas sits obekväm, trots att man fick behålla statsministerposten, eftersom partiet riskerar att urholkas av väljarförluster till yviga vänsterpopulister och nationalistiska högerpopulister – samtidigt.

När Stefan Löfven genomför Centerpartiets arbetsmarknadspolitik och Liberalernas skattepolitik, som beskrivits som ”för höger” för Nya Moderaterna, så provocerar det partiets interna vänsteropinion. När Socialdemokraterna gör eftergifter i den restriktiva migrationspolitik som man nyss gått till val på så riskerar väljarförlusterna till Sverigedemokraterna att ta ny fart. Om Löfven däremot inte genomför det partierna enats om i Januariöverenskommelsen upprör det Centern och Liberalerna på ett sätt som äventyrar hela det svaga regeringsunderlaget.

Visst är situationen också påfrestande för Moderaterna, som i dag är nere på 18,3 procent av rösterna, jämfört med 19,8 procent i höstas, och i SVT/Novus väljarbarometer passeras av Sverigedemokraterna som näst största parti. Men det blir mer och mer tydligt att regeringspartiernas situation är minst lika besvärlig.

Ledare