Samhället bör markera mot unga brottslingar

Givetvis finns det många omständigheter som kan leda till att en ung människa hamnar på glid och börjar begå brott. Men det är inget skäl att frånta individen sitt personliga ansvar och möjlighet att påverka sitt eget liv.

Hårdare tag. Mot gängen och de unga kriminella.

Hårdare tag. Mot gängen och de unga kriminella.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2018-03-01 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Hårdare tag mot unga kriminella i åldern 15-18 år, som i dag inte kan häktas utan synnerliga skäl, är något som med jämna mellanrum kommer upp till diskussion. Nyligen påtalade Polisen att samhället måste få till alternativa frihetsberövande åtgärder för denna grupp. Ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving förklarar (SVT Nyheter 20/2):

”Vi ser allt mer hur äldre kriminella systematiskt använder unga för att transportera vapen och narkotika. Det är superviktigt att det måste bli en tidig reaktion mot kriminalitet.”

Givetvis finns det omständigheter som kan leda till att en ung människa hamnar på glid och börjar begå brott. Men det är inget skäl att frånta individen sitt personliga ansvar och möjlighet att påverka sitt eget liv. Om de begångna brottsliga handlingarna är allvarliga och upprepade så måste de få konsekvenser, oavsett ålder.

Det kan tyckas självklart, men faktum är att Sverige har en lång historia av rättstänkande som bygger på allt annat än det personliga ansvaret. I stället för att betona det egna ansvarstagandet brukar alla möjliga förklaringsmodeller användas för att lägga skulden för kriminalitet på ”samhället”.

Naturligtvis ska gängkriminalitet förebyggas genom att vi bygger ett starkt och inkluderande samhälle där skolan ger alla möjligheten att växa, där arbetsmarknaden även inkluderar unga och där trygga föräldrar utrustar ungdomar med ansvarskänsla och moralisk kompass. Men detta ska inte ställas mot samhällets plikt att bekämpa kriminalitet där den uppstår.

När föräldrarna inte tar ansvar för sina barns beteende måste samhället – genom ordningsmakten och rättsväsendet – tydligt markera vad som är rätt och fel.

Ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving efterfrågar en utredning av påföljder för gruppen . unga kriminella. En vädjan som är högst rimlig.

”Vi inom polisen slås av att det är för vaga reaktioner på de brott de begår. Vi säger inte att de ska låsas in eller få vård. Det är inte polisens sak att bestämma. Men vi slås av hur taffligt samhället reagerar mot unga kriminella.”

Hårdare påföljder förutsätter dock att Polisen först får tag på brottslingarna, yngre såväl som äldre, så att de kriminella över huvud taget kan lagföras. Så länge högarna med outredda brott växer och det råder brist på både organisation och resurser riskerar hårdare påföljder bli ett slag i luften.

Ledare