Signerat: Billigare välfärd är inte alltid lika med bättre

Politik2011-12-10 10:26
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Synen på människan har raserats totalt i spåren av avregleringar, entreprenadpolitik, privatiseringar och stora nedskärningar i välfärdsstaten.

Det är inte själva verksamheterna som är problemet. Det har inte så stor betydelse om det är en privat ägare eller kommunen som ansvarar för skola eller äldreomsorgen.

Nej, problemet sitter hos politikerna de som numera endast styrs av att allt ska kosta lite som möjligt.

Jag minns tydligt kommunalrådet i Mullsjö som redan 2007 ville låta hela kommunens skolverksamhet gå på entreprenad. Argumentet han hade var att allt skulle bli bättre och billigare. Det är ju en fiffig lösning för kommunpolitiker som inte har förmågan och kompetensen att driva sin egen verksamhet.

Vad värre är att när upphandlingarna görs är huvuddraget att det ska bli billigare - inte att gamla tant Anna ska ha en dräglig tillvaro, att hon inte ska låsas in utan tillsyn om hon är dement, att hon ska ha rätt till hjälp när hon än behöver, att det ska finnas kompetent personal och tillräckligt många får att kunna ge en bra omsorg.

Så kanske det viktigaste är att en del av vinsten måste gå tillbaka till verksamheten. Våra kostnader för sjukvård och omsorg kommer att öka över 200 procent de närmaste 40 åren så det behövs sannerligen pengar till välfärden.

Men det är inte bara gamla som har hamnat på undantag.

Utan en seriös upphandling, utan tydliga regler för hur verksamheten ska skötas har också skolorna blivit riskkapitalisternas bästa mjölkko. En och annan politiker har också tjänat en kvarts miljard genom att köpa och sälja skolor.

Det är jättelätt att köpa en skola i dag. Många politiker blir med glädje av med dem.

När skolorna säljs är det inte kunskapskrav och kvalitet som ligger i potten. Nej, våra unga elever är kunder och lockas med en dator, ett körkort eller en dykvecka på Maldiverna. Sedan behövs inte så många lärare - studenterna får jobba i projekt och sköta din egen undervisning som i John Bauer-skolorna.

Märkligt nog är alla upprörda när sådana missförhållanden kommer fram, även de politiker som har ansvaret och verkligen haft fingrarna i syltburken.

Jag är trött på den politiska dubbelmoralen. Jag är trött på politiker som inte tar ansvar, det gäller alla oavsett parti.

Det blir inte trovärdigt att Socialdemokraterna är så upprörda nu när Reinfeldt leder landet. De var ju samma politik under regeringen Persson med verksamheter som lades ut på entreprenad och med friskolor. Den socialdemokratiska oppositionen spelar bort sina kort.

Väljarna ser liten skillnad i den förda politiken och dessutom förmår de inte förklara att systemskiftet i välfärdsstaten. Förklaringen är enkel, alla politiker är nämligen med och delaktiga i systemskiftet.

Beslutet om att låta vinsten vara överordnad människan och omsorgen har givetvis drivit fram den situation vi har idag. SOS 112 drivs med vinst, sjukvårdens intensivvårdsavdelningar drivs med vinst, skolor, äldreomsorgen, dagis allt drivs med vinst. Hur ska det gå i ett längre perspektiv?