Den som i butiken scannar av streckkoden på valfri vara med sin telefon får genast veta om den får godkänt från LRF. Kriteriet är svenskhet. "Varan kommer från en svensk bonde", då blir det tumme upp. Är bonden utländsk blir det tumme ner.
I de flesta andra sammanhang skulle en motsvarande attityd ses som förlegad, åtminstone. Men när det gäller mat är köttrasismen en fullt accepterad ståndpunkt.
Jo det stämmer att Sverige har striktare djurskyddslagar än de flesta länder. Även om politiken allt mer harmoniseras inom EU, vilket innebär att även andra länder har lagar som gäller exempelvis slakt och djurtransporter liknande de svenska. Men betyder det att allt kött som produceras
i Sverige är bättre än allt kött som kommer någon annanstans ifrån?
Att lagarna ser ut på ett visst sätt hindrar ju inte att vissa uppfödare väljer att ha ännu striktare krav. Dessutom kan man fråga vad som är bra mat. Är det att den bidrar till små utsläpp av växthusgaser? Att den håller landskapet öppet? Att djuren haft det toppen? Att den är bra att äta för oss människor? Eller ja, att den är god?
Olika människor ställer nog olika krav. Men varför skulle potatis odlad i Haparanda vara bättre än potatis odlad i Torneå? För LRF:s app handlar inte bara om att vi ska äta svenskt kött producerat med svenskt djurskydd. Vi ska också äta svensk müsli, svenska morötter och svensk spaghetti.
Givetvis har konsumenter rätt att välja vilka varor de vill och utifrån vilka kriterier de vill. Vill jag bara äta mat producerad av folk som heter Svensson får jag väl göra det.
Men att just LRF förespråkar svenska varor är inte så konstigt. Det är ju det deras medlemmar producerar! När LRF säger att svensk mat är bäst är det varken mer eller mindre trovärdigt än det som står i tidningens reklamannonser.
Det som är något ironiskt i sammanhanget är att LRF:s bönder gärna vill exportera sina varor. Frågan är bara varför någon skulle vilja importera vår mat? När vi sitter här och gör tummen ner för deras.
För samtidigt som vi i Sverige anser oss ha världens främsta livsmedel sitter människor i en massa andra länder på vår jord och tänker samma sak. Ingenstans är tomaterna så goda som på Sicilien, aldrig är mjölken så smakrik som när den kommer från en ko som nyss idisslat på en alpsluttning, sällan är köttet av en så hög kvalitet som om det kommer från en oxe som betat gräs på Pampas vida slätter.
"Den bästa maten finns nära dig!" heter en tryckt broschyr. "Vår mat produceras i Europas renaste natur", står det i skriften som argumenterar för att man bör äta "rent inhemsk" mat.
Det är bara det att den är utgiven av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, en organisation för finlandssvenska bönder. Den rent inhemska maten odlad
i den bästa naturen kommer alltså från Finland, enligt dem.
Då skulle helt plötsligt potatisen som odlas i Haparanda vara sämre än den som odlas på andra sidan gränsen. Få ihop det om ni kan.