Tänker Socialdemokraterna i Norrbotten ta hänsyn till personkryssen i landstingsvalet eller nonchalera vad väljarna tycker?
Med den öppna maktkamp som pågår mellan Ingela Lekfalk i Luleå och Maria Stenberg i Arvidsjaur om sossarnas ”kvinnliga landstingsrådspost” blir det svårt att inte låta kryssen avgöra vem som ska placeras främst efter valet. Om de vinner.
I valet 2010 gick det därför inte heller så bra för Kent Ögren. Han fick inte ens sitt partis flesta personkryss i sin pyttelilla valkrets Jokkmokk-Boden. Eivy Blomdahl, som betraktades som ute sedan Torbjörn Lidberg hamnat överst på kommunlistan, fick väsentliga flera personkryss än Ögren. 847 mot 587.
Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård fick de flesta kryssen i valkretsen, 929, och Moderaternas Bo Hultin 494. Alltså två partier med väsentligt färre röster än Socialdemokraterna i valkretsen. Moderaterna drygt en tredjedel och Sjukvårdspartiet drygt hälften av sossarnas. Det understryker Kent Ögrens svaga ställning på hemmaplan trots att han då hade varit landstingsråd i åtta år och kommunalråd i Jokkmokk i femton år. Ingen kan därför påstå att han var okänd i närområdet …
Valet blir ju därmed också en slags förtroendeomröstning för eller emot Kent Ögren som landstingsråd och det blir väldigt svårt att blunda för väljarnas åsikter och vifta bort resultatet om/när det går emot honom. Speciellt som antalet personröster i den heta striden mellan Maria Stenberg och Ingela Lekfalk lär bli direkt avgörande.
Många har tagit för givet att Kent Ögren sitter kvar så länge han själv vill därför att konkurrensen i partiet är så svag. Men man kan inte heller bara strunta i väljarnas åsikter. Det är ju för att ge dem möjligheter att påverka både maktfördelning och personfrågor som vi har val.
Vore det här ett 100-meterslopp så skulle mångåriga riksdagsledamoten Maria Stenberg vinna med 30 meter eftersom nya sossen Ingela Lekfalk är alldeles för politiskt blek och orutinerad. Dessutom vore det bra med Maria Stenberg som vore en betydligt starkare motvikt till Kent Ögren än vad Britt Westerlund varit. Men Kent Ögren ser nog hellre ytterligare en svag partner vid sin sida – om han nu blir omvald …
Nu lär frågan om kvinnligt landstingsråd inte avgöras av kompetens utan av de känslor som respektive läger piskar fram, tyvärr. Och sådana gånger vinner inte alltid den bästa.