Jobba till 75 års ålder? När förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) 2012 väckte tanken om ett förlängt arbetsliv, för att spegla att svenskarnas medellivslängd ökar, väckte det kraftiga reaktioner.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth, som på den tiden var Socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågor, ansåg att det var ”provocerande” att ens prata om högre pensionsålder (Aftonbladet 7/2 2012).
Den känsliga frågan om pensionsålder får nu förnyad aktualitet då regeringens och allianspartiernas överenskommelse i den så kallade pensionsgruppen presenterades under torsdagen.
För att finansiera pensionssystemet föreslås pensionsåldern höjas. Allmän pension kan i dag plockas ut tidigast från 61 års ålder. Den gränsen ska successivt höjas, till 62 år 2020, till 63 år 2023 och till 64 år 2026.
Garantipensionen, som omfattar alla, föreslås vidare förstärkas med ett tilläggsbelopp. I dag kan garantipensionen tidigast tas ut vid 65 års ålder men kommer att höjas till 66 år.
Möjlighet att ta ut garantipension i förtid kommer att finnas för dem som avverkat 44 år i arbetslivet, vilket är rimligt när det gäller fysiskt tunga och utslitande yrken. Samtidigt betyder det att det kommer att löna sig ännu sämre att skaffa sig en akademisk utbildning, då personer som har hög lön men börjar jobba senare blir ännu större nettobetalare till garantipensionen.
Bidragen till dem med lägst pension väntas också öka, genom att taket för bostadstillägg höjs. En annan åtgärd som föreslås – och bör välkomnas – är strängare kontroll av de fonder som deltar i premiepensionssystemet.
Vidare föreslås rätten att stanna kvar på arbetsarbetsplatsen förlängas från 67 till 68 år 2020 och 69 år 2023 – något som inte är oproblematiskt ur ett arbetsgivarperspektiv.
Vi blir friskare och lever allt längre, vilket i grunden är tecken på en lyckad samhällsutveckling. Samtidigt innebär det att försörjningsbördan som vilar på den allt mindre andel av befolkningen som arbetar blir tyngre.
När folkpensionen infördes 1913 sattes pensionsgränsen till 67. Då var den förväntade medellivslängden 54 år för män och 57 år för kvinnor. I dag är den cirka 84 år för kvinnor och 80 år för män.
I ett allmänt pensionssystem, där kommande generationer betalar, är det absolut nödvändigt att folk arbetar längre än i dag om inte pensionerna ska bli väldigt låga. Många fler kan – och borde på olika sätt uppmuntras att – bidra med mervärdet av sitt arbete under en längre tid.