Sverige har en lång historia av småskaliga familjeskogsbruk. Att ägandet av skogen varit lokalt och spritt på många som äger lite har inneburit en hälsosam motvikt till statssocialistiska idéer om centralisering och maktkoncentration. Detta har varit av avgörande betydelse för vårt öppna och fria samhälle men också lett till att skogens resurser förvaltats på ett långsiktigt och hållbart sätt.
Under de senaste hundra åren har Sveriges skogstillgångar mer än fördubblats. Eftersom landets skogsägare avverkar mindre än tillväxten fortsätter volymen att öka. Den skog som brukas bidrar till dessutom klimatförbättring, som kolsänka för att lagra koldioxid, men också genom att skogsråvaran kan användas för att ersätta fossilbaserade material och fordonsdrivmedel med förnybara. Av Sveriges årliga totala koldioxidutsläpp 54,5 miljoner ton tar växande skog upp 45 miljoner ton koldioxid.
Det produktiva skogsbruket, och skogsvårdslagstiftningens princip om frihet under ansvar (där miljömål och produktionsmål är lika viktiga), bör ses som en viktig del av ett hållbart samhälle – inte ett hot. Därför är det nedslående att se hur äganderätten på sistone angripits av regeringen och tjänstemän som låter naturhänsyn slå över i aktivism.
Skogsägare som skapat höga naturvärden får allt oftare se kraftiga inskränkningar i sin rätt att bruka sin egendom. Dels med hänvisning till EU:s artskyddsförordning, dels genom att staten klassar mark som skyddsvärd genom så kallade nyckelbiotopsinventeringar, vilket i praktiken betyder att virket blir omöjligt att sälja vidare.
När staten köpt och tvingat till sig knappt hälften av Jokkmokks markareal för att bilda naturreservat och en handläggare på länsstyrelsen uppmanat skogsägare att ”lyfta blicken” och se nya reservatsbildningar som ”vår möjlighet att skapa ett Amazonas i Jokkmokk” blir det uppenbart att statsmaktens ambitioner kring miljön hamnat i konflikt med äganderätten och skadat enskilda människors möjligheter att leva och verka på landsbygden.
Därför är det välkommet att alliansen i sitt klimat- och miljöpolitiska program uppmärksammar markägarnas roll och vill tillsätta en utredning i syfte att stärka äganderätten och egendomsskyddet.
”Vi vill skydda värdefull natur och se till så att skogsägarna får en rimlig ersättning”, sade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på en pressträff på Danmarksterminalen i Göteborg.
Man vårdar det man äger. Att trampa på enskilda skogsägare, som tar ett stort ansvar när det gäller skydd av skog och värdefull natur, är ingen väg framåt i miljöarbetet.