Skrota sjukskatten

Grupper som redan i dag har svårt att få jobb, så som sjuka och nyanlända, skulle med regeringens förslag få än svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Sjukt förslag. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) bör tänka om.

Sjukt förslag. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) bör tänka om.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Politik2016-06-22 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Regeringens förslag om så kallad sjukskatt drabbar de som skadats eller är sjuka. Förslaget innebär att företagen ska betala 25 procent av sjuklönekostnaderna för en anställd som är borta i mer än 90-dagar, utan någon bortre tidsgräns. En arbetsgivare kan behöva betala summan i flera år, utan att sjukdomen på något sätt är arbetsrelaterad.

I remissvaren finns hård kritik från myndigheter, företagare och handikapporganisationer. Förutom att kostnaden för en sjuk anställd skulle särskilt drabba företag med små marginaler innebär förslaget att personer med sjukdomar, funktionsnedsättningar och skador får det än svårare att bli anställda. I sitt remissvar till regeringen skriver Handikappförbunden ”Vi ser en uppenbar risk för att våra förbunds medlemmar, som redan i dag har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, kommer möte ännu större svårigheter som förslaget genomförs”. Eftersom även graviditetsrelaterade åkommor ersätts genom sjukpenningsystemet innebär det också en risk att kvinnor i fertil ålder får det svårare på arbetsmarknaden.

Regeringen hävdar att sjukskatten inte ska påverka företagens kostnader märkbart då arbetsgivaravgiften sänks med 0,16 procent och det införs ett fribelopp för mindre företag. Men företag kan ha otur och ha flera anställda som blir långvarigt sjuka eller gravida, vilket innebär ökade kostnader under långa perioder.

Att öka arbetsgivarnas ansvar vid sjukskrivningar bygger på tanken att folk blir sjuka av att arbeta. Många företag erbjuder exempelvis friskvård, hälsokontroller samt anpassar arbetsplatsen efter personalen för att de anställda ska må bra. Framförallt eftersom personalen ofta är en arbetsplats viktigaste resurs. Att en anställd blir sjuk är därför redan i dag kostsamt för företag. Det argumentet tillsammans med att en arbetsgivare även behöver stå för kostnaden om en anställd blir sjuk eller skadar sig på fritiden gör att regeringens argument om att företag kommer att ge en bättre arbetsmiljö med en sjukskatt faller platt.

Kostnaden för sjukfrånvaron har ökat kraftigt de senaste åren. Det är något regeringen behöver bromsa. Men det här är fel väg att gå. Grupper som redan i dag har svårt att få jobb, så som sjuka och nyanlända som i många fall bär på trauman, skulle med förslaget få än svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Det finns goda skäl till att antalet sjukskrivna behöver minska. Både för de sjuka, företagens och samhällets skull. Men regeringens förslag stjälper mer än det hjälper och borde kastas i papperskorgen.

Ledare