Ställ krav på den digitaliserade vården

Den nätbaserade vården, som utgör ett allt viktigare komplement till den fysiska vården, ska vara patientsäker och kostnadseffektiv, precis som all annan vård. Med egna avtal kan regionen också ställa tydliga krav.

Få till fungerande avtal med vårdföretagen.

Få till fungerande avtal med vårdföretagen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politik2018-04-19 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Nätläkartjänster som exempelvis Min Doktor och Kry gör att man med ett par knapptryck på mobilen eller surfplattan kan kontakta en doktor oavsett var man befinner sig. Via telefon eller videolänk har man kontakt med vårdpersonal, om det behövs får man skicka in bilder som visar symptomen och i vissa fall blir patienten ombedd att besöka en fysisk mottagning för provtagning som därefter ska analyseras av nätläkarföretaget.

Att slippa ta sig till en hälsocentral eller akutmottagning för enklare åkommor har revolutionerat tillvaron för många vårdsökande, inte minst i Norrbotten där avstånden är stora och köerna långa.

Men samtidigt som nätläkartjänsterna ofta erbjuder ett snabbt och bra bemötande och avlastar primärvården innebär det digitala vårdmottagandet att regionens sjukvårdskostnader riskerar att öka. Den som vill använda vårdtjänsterna Min Doktor och Kry gör det i dag via Jönköping, där privata vårdföretag har skrivit avtal med landstinget, som skickar en faktura för utomlänsvård till hemregionen.

Den styrande rödgröna majoriteten i Region Norrbotten tycks inte ha någon plan för hur man ska hantera den kraftigt växande efterfrågan på digitala vårdkontakter och räkningarna som strömmar in. Annat än att sätta förhoppningarna till en nationell lösning (SVT Nyheter Norrbotten 17/4).

Man har inte kontroll över vad tjänsterna kostar och ännu mindre vad man får ut av dem. Det är illavarslande, eftersom att det kan innebära slöseri med resurser som kan tränga ut den ordinarie vården eller att patientsäkerheten blir lidande.

Liberalerna föreslår i stället att Region Norrbotten ska upphandla nätläkartjänster för att kunna påverka hur vården bedrivs och vad regionen ska betala för. Till SVT Nyheter Norrbotten (17/4) säger oppositionsrådet Jens Sundström (L):

”Vår tanke är att man köper upp av de befintliga plattformarna så att regionen avtalar med dem så att man också får med de personella resurserna. Men att man knyter resurserna till patientens hälsocentral så att sjuksköterskor och läkare ska känna till dig som patient, men också hur det fungerar på din hälsocentral”,

Det borde vara en prioriterad fråga för alla partier i regionfullmäktige. Den nätbaserade vården, som utgör ett allt viktigare komplement till den fysiska vården, ska vara patientsäker och kostnadseffektiv, precis som all annan vård. Med egna avtal kan regionen också ställa tydliga krav.

Ledare