Statsminister i behov av demokratilektion

Utöver att driva pÄ för sin egen politik mÄste oppositione ocksÄ visa statsministern hur demokratin fungerar i praktiken.

Statsministern. I behov av en demokratilektion.

Statsministern. I behov av en demokratilektion.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2017-04-04 06:00
Detta Àr en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett Àr oberoende moderat.

Statsminister Stefan Löfven (S) talar gÀrna och ofta om andras demokratisyn. Inte sÀllan för att han tycker att den Àr problematisk. Men nÀr han lade ut texten i Ekots lördagsintervju blir det tydligt hans egen syn pÄ demokrati Àr lÄngt ifrÄn snövit.

Den rödgröna regeringen vill driva igenom en budget som innehÄller flera skattehöjningar som fungerar likt röda skynken för den borgerliga oppositionen. Det handlar frÀmst om flygskatten, kilometerskatten och de nya beskattningsreglerna för fÄmansföretag. DÀrför har Allianspartierna lagt fram olika förslag för att förhindra detta.

I Ekot-intervjun förklarar Löfven att han pÄ vuxet manér accepterar att oppositionen har andra svar pÄ samhÀllsproblemen Àr han sjÀlv och Socialdemokraterna har. SÄ Àr det i en demokrati, menar han och sÄ lÄngt har han givetvis rÀtt. Men i en demokrati kan det inte stanna dÀr.

Det gÄr givetvis att uppskatta att en statsminister föredrar att fÄ igenom all sin politik. Det hör till sakens natur. Men det gÄr inte att ha överseende med en statsminister som anser sig ha rÀtt att fÄ igenom all sin politik.

Han menar att oppositionen inte har rÀtt att bara vara emot ett förslag utan att prestera ett eget som de tycker Àr bÀttre. Detta Àr fullstÀndigt nonsens. Det Àr regeringens uppgift att skapa parlamentariskt underlag för sina förslag. Oppositionen Àr i sin fulla rÀtt att i ord sÄvÀl som handling vara emot regeringens förslag. Det Àr flera gÄnger Àven rimligt att vÀljarna krÀver detta.

I den amerikanska succémusikalen Hamilton som handlar om grundlagsfadern Alexander Hamiltons liv speglas bland annat hans tid som USA:s första finansminister. Hans förslag till skattesystem saknade parlamentariskt stöd och för att visa hans omognad som statsman krÀver han att president George Washington gör nÄgot Ät saken. Washington förklarar för sin unge protegé att det lÀtta var att vinna kriget, det svÄra Àr att regera. Hamilton mÄste skapa en majoritet för sitt förslag genom att övertyga motstÄndarna. Annars kommer det inte att gÄ igenom. SÄdan Àr demokratin.

Detta grundlÀggande faktum har dock undsluppit Stefan Löfven som anser sig vÀrd att fÄ driva sin politik oavsett vad riksdagen tycker om saken. Det i sig borde vara nog för att oppositionen ska sin uppgift pÄ Àn större allvar. Utöver att driva pÄ för sin egen politik mÄste den ocksÄ visa statsministern hur demokratin fungerar i praktiken. Riksdagen behöver befÀsta sin plats i det svenska systemet och visa att den inte kan köras över hur som helst.

Ledare