I Finland genomfördes förra hösten en massiv husrannsakan, understödd av militär och kustbevakning, mot ett ryskt företag som köpt upp tomter, fastigheter och mark i närheten av militära skyddsobjekt och längs med farleder i Åbolands skärgård. Bolaget hade på tveksamma kommersiella grunder uppfört stora hotelliknande fastigheter, muddrat ut hamnar och iordningställt rejält tilltagna kajer och landningsplattor för helikoptrar.
Operationen kom officiellt att beskrivas som ett tillslag mot ekonomisk brottslighet och pengatvätt. Men det var knappast anledningen till att flygförbudszon upprättades eller att presidenten informerades om insatsen i förväg. Några timmar efter jätterazzian meddelade det finska försvarsutskottets ordförande att fastighetsköp för utländska medborgare och företag måste begränsas.
Händelserna i Åbolands skärgård för tankarna till liknande händelser i Sverige. Ryska satens Gazprom hyrde in sig i Karlshamns hamn för att påbörja bygget av gasledningen Nordstream 2, då regeringen lät det kommunala självstyret gå före rikets säkerhet. Gävle hamn har under tveksamma omständigheter sålts till turkiska Yilport, med flera kopplingar till Ryssland. Ett kinesikt företag köpte ubåtshamnen vid Fårösund på Gotland för en billig penning, innan Försvarsmakten bestämde sig för att köpa tillbaka den.
Det är förvisso inte en ny företeelse att utländska företag med statliga kopplingar försöker få tillgång till strategiskt viktiga områden. På 1960-talet etablerade den sovjetiska biltillverkaren Matreco ett 6 000 kvm stort kontor i närheten av Bromma flygplats. Nästan inga bilar såldes, men Matreco utökade ändå sin närvaro runt om i Sverige. Det var först efter att Matreco försökt köpa 4,2 hektar mark i Boden – i direkt anslutning till både landsväg och järnväg – för att uppföra en terminal för att bygga bilar – som regeringen satte ner foten och sade nej till företagets etableringsansökan.
I den nya hybridkrigföringen har gränsen mellan krig och fred och militärt och civilt blivit suddigare. Men Boden förefaller ha lika stor militärstrategisk betydelse som på 1960-talet.
I en ny statlig utredning som förelår att svenska staten ska kunna granska och ytterst förbjuda försäljning av fastigheter och viktig infrastruktur till utländska aktörer nämns uttryckligen skyddsvärda områden i anslutning till Boden och Kalix.
Säkerheten i Norden och Europa hänger ihop och Norrbotten, det enda länet som gränsar till både Finland och Norge, har en central betydelse för möjligheten att ge och ta emot militärt stöd. Att se till att viktig infrastruktur i norr inte hamnar i orätta händer är något av det mest säkerhetsbefrämjande Sverige kan bidra med.