Svårt trots samtyckeslag

Våldtäktsfall är svårbevisade oavsett lagstiftning, då det sällan finnsnågra vittnen och ord står mot ord. En samtyckeslag råder knappast bot på detta.

Samtyckeslag. Utredaren Mari Heidenborgs förslag kommer knappast att leda till fler fällande domar.

Samtyckeslag. Utredaren Mari Heidenborgs förslag kommer knappast att leda till fler fällande domar.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Politik2016-04-26 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Regeringen bör införa en lag om samtycke vid sexualbrott. Det föreslår utredaren Mari Heidenborg, lagman vid Solna tingsrätt. Heidenborg har fått i uppdrag av regeringen att titta på varför så få våldtäktsanmälningar leder till fällande domar.

Att förändra sexualbrottsstatistiken är ingen enkel uppgift. År 2015 anmäldes totalt 18 100 sexualbrott, vilket var en minskning med elva procent i jämförelse med 2014. Enbart en liten del av anmälningarna ledde till åtal. Än färre av fallen ledde sedan till dom.

Även kunniga jurister kan inte alltid förklara varför domstolen valt att fria en åtaladvåldtäktsman. På grund av höga beviskrav frias många.

Precis som för andra brott räcker det inte att mycket talar för att brottet har skett, det handlar om att rätten­ måste vara i princip säker, att det ”utom rimligt tvivel” ska anses ha skett. Så bör det också fortsätta vara.

Samtyckeslagstiftningen skulle inte göra någon större skillnad gällande dagens bevissvårigheter. Enligt nu­varande ordning är det förstås olagligt att ha samlag med någon mot dennas vilja. I det nya förslaget ska personerna dessutom behöva samtycka, på något sätt ge sitt godkännande, för att det inte ska vara ett brott.

Det finns många farhågor med utredarens förslag. Det nya förslaget får inte leda till att personer presumeras ha begått brott och att man måste visa på att samtycke fanns. Om utredaren ser specifika fall där en person har ­utnyttjat den andra men det är svårt att komma åt det, bör dessa fall regleras i lag så att förövaren kan dömas.

En samtyckeslagstiftning kommer leda till stora svårigheter att definiera vad ett samtycke innebär, precis som domstolen genom åren tagit fram en definition på vad som inte ska anses vara att tvinga någon. Anser utredaren att det finns luckor i lagstiftningen för vad som anses vara sexuellt utnyttjande, då bör man reglera det. Sexualbrottslagstiftningen behöver vara tydlig så att det inte uppstår några tolkningsproblem. Men en samtyckes­lagstiftning skulle knappast råda bot på detta. Våldtäktsfall är svårbevisade oavsett lagstiftning, då det sällan finns några vittnen och ord står mot ord.

För att fler som utsatts för sexualbrott ska göra en anmälan och att anmälan ska leda till åtal krävs att stöd finns i form av psykologhjälp och målsägandebiträden. Oavsett lagstiftning kommer det att vara tungt och jobbigt för den utsatte att göra en anmälan och genomlida processen hela vägen fram till rättegång och sedan dom.

Signalpolitik kommer varken förbättra brottsoffrens situation eller förtydliga rättsläget.

Ledare