I ett avsnitt av BBC:s motorprogram Top Gear (säsong 17 avsnitt 6) hade programledarna Jeremy Clarkson och James May stora problem med sina elbilar när de tog dem på en långtur.
Till en början imponerades testförarna, elbilarna var tysta och förvånansvärt snabba. Men milen gick. Och med dem försvann kraften ur batterierna. Efter en kort stund var den ena bilen helt strömlös. Programledarna fick kliva ur och skjuta på. När redaktionen äntligen hittade en laddstation tog det 13 timmar att ladda upp batteriet till full styrka igen.
Elbilarnas aktionsradie har förbättras avsevärt sedan dess. Det säljs (och subventioneras) elbilar som aldrig förr på den svenska marknaden. Men det kan knappast vara meningen att elbilarna som registrerats i Sverige ska lämna landet utan att knappt ha rullat på våra vägar.
Siffror från analysföretaget Vroom (DI 18/10) visar att 12 procent av de el- och laddhybridbilar som registrerades i Sverige mellan 2015 och 2017 har exporterats till utlandet. Av dem stannade inte ens hälften ett år i Sverige. Bilarna som sålts till andra länder har varit berättigade till över 162 miljoner i svenska miljöpremier och bonusar.
Tesla Club Sweden beskriver i en artikelserie på sin blogg hur Norges elbilsrevolution finansieras av svenska skattebetalare:
”Svenska leasingbolag har satt i system att registrera elbilar i Sverige, leasa ut dem till en svensk leasingtagare en kort tidsperiod (ofta så kort som ett år), inkassera svensk supermiljöbilspremie – och sedan exportera bilen till Norge. På så vis bidrar svenska skattepengar till att markant öka andelen billiga begagnade elbilar i Norge.”
Sverige betalar sedan 2012 ut en premie till den som köper elbilar eller laddhybridbilar som inför året höjdes till maximalt 60 000 kronor. Ett leasingbolag kan köpa bilen i Sverige, få tillbaka momsen från staten, och tillfälligt hyra ut bilen. Ett halvår senare inkasseras bidraget från staten. Sedan säljs den till utlandet med god förtjänst.
Enligt Tesla Club Swedens exempel, som gäller en Nissan Leaf för 379 900 kronor, innebär det att köparen efter ett år fått tillbaka 75 800 i moms, 28 790 i leasingavgift och 60 000 i supermiljöbilspremie, sammanlagt 164 770 kronor. Efter ett år har bilens pris reducerats till 215 130 kronor:
”Bland responsen till artiklarna har många undrat hur kan det ekonomiskt vara lönsamt att exportera svenska elbilar till Norge? Elbilar är ju så mycket billigare där! Då glömmer man två viktiga saker: Det är företag det handlar om. Norge är utanför EU. Företag som köper bilar med avsikt att hyra ut dem får dra av momsen. Och export till Norge är tull- och momsfri.”
Det är ett tydligt exempel på hur skattesubventioner kan slå fel. Miljöproblemen är visserligen globala, men oljelandet Norge kan bekosta sin egen omställning.