Sverige får inte låta sig kuvas av maktspråket

Världen ser inte ut som vi önskar. Den säkerhetspolitiska situationen är förändrad till det sämre. Det är hög tid att Sverige anpassar sig efter den verkligheten.

Verklighetsanpassning. Sverige måste reagera.

Verklighetsanpassning. Sverige måste reagera.

Foto: Claudio Bresciani

Politik2014-11-15 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Regeringen och försvarsmakten bekräftade under fredagen att Sveriges territorium under oktober kränktes av minst en mindre ubåt och eventuellt ett antal fler undervattensfarkoster från främmande makt.

Det är allvarligt och helt oacceptabelt. Alla debattörer som under pågående ubåtsjakt föraktfullt uttalade sig om sillstim, minkar och ”budgetubåtar” borde ägna sig åt en stunds självrannsakan. Världen ser inte ut som vi önskar att den borde göra. Den säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde är förändrad till det sämre. Och det är hög tid att samhällsdebatten anpassas efter den verkligheten.

Mot bakgrund av situationen i Ukraina och den ryska aggressiviteten mot de baltiska staterna finns det anledning att sätta säkerhetsfrågorna högst upp på agendan.

Statsminister Stefan Löfven (S), som på ett bra sätt betonade allvaret i situationen, meddelade på fredagen att han omedelbart inrättar ett säkerhetspolitiskt råd, som ska ledas av honom själv. Det kan säkert vara nyttigt för ministrar och företrädare för berörda myndigheter att träffas mer regelbundet, men bildandet av rådet framstår ändå mest som en symbolhandling.

Vad regeringen borde göra är att satsa mer pengar på att bygga upp det svenska försvaret, så att det snabbare klarar att bemöta och stoppa den här typen av kränkningar. Sverige har helt enkelt för lite att sätta emot i ett skarpt läge. Och vi kommer inte tas på allvar så länge vi inte har en regering som tycker att Sverige och våra värderingar är värda att försvaras.

Med Rysslands annektering av Krim och pågående invasion av Ukraina har det visserligen skett ett sent säkerhetspolitiskt uppvaknande. Det är till exempel klart med en uppgradering av flygvapnet. Men den bekräftade ubåtskränkningen visar att det också behövs höjd kapacitet för att jaga ubåtar.

Försvarskostnader är inte vilka utgifter som helst. Ett starkt försvar är en nödvändig försäkring i en allt osäkrare omvärld. Slutar man plötsligt betala försäkringen riskerar det att bli väldigt kostsamt i ett senare skede.

För att erbjuda det skydd som medborgarna har rätt att kräva av en stat borde upprustningen också kombineras med ett försvarssamarbete. Försvarets materiel anpassas redan till Natostandard. Försvaret övar sedan länge med Nato. Förra sommaren enades Socialdemokraterna och regeringen Reinfeldt om att Sverige också skulle ingå i Natos snabbinsatsstyrkor.

Ett medlemskap i samma västliga försvarsallians som Norge och Danmark är Sveriges naturliga hemvist. Regeringens motvilja att förutsättningslöst utreda Natomedlemskap framstår bara som ett självbedrägeri.

Ledare