Är det inte illa nog att höjda bensin- och dieselskatter samt en ny flygskatt gjort skidresan till Björkliden, Riksgränsen eller Dundret eller dyrare? Är det inte illa nog att många skidanläggningar med mindre marknadsföringsmuskler än Skistar, som är den totalt dominerande vinterturismaktören i Norden, dras med lönsamhetsproblem om de inte redan gått under?
Ska man lägga ytterligare pålagor på dem som vill turista i Sverige? Socialdemokraterna föreslår att glesbygdskommuner som har en stark besöksnäring ska få ta ut en särskild turistskatt – eller ”tillväxtpeng” som man kallar det på Orwellskt nyspråk – för varje hotell- eller campingnatt som en gäst övernattar i området.
Under ett besök i Sälen framställde Helene Hellmark Knutsson, Socialdemokraternas gruppledare i näringsutskottet, det som att folk ”är beredda att betala” (SVT Dalarna 24/1). Det vore intressant att veta vad hon har för belägg för detta.
Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, reagerar starkt på förslaget:
”Regeringen satsar några miljoner kronor på Tillväxtverkets arbete för ’en konkurrenskraftig besöksnäring i hela Sverige’ men samtidigt föreslår Socialdemokraterna en skattehöjning på flera miljarder kronor riktad mot näringen. Det är att sila mygg och svälja kameler. Vill ni inte att jobben ska bli fler på landsbygden?”
Även Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Dalarna och Gävleborg, riktar hård kritik mot planerna på en ”tillväxtpeng” i en kommentar till P4 Dalarna (24/1):
”Det här är ett dåligt förslag. Självklart vill vi också att det ska finnas pengar för att utveckla kommunen. De flesta intäkterna till kommunen och till välfärden kommer just från de små och medelstora företagen och deras anställda. Att de mår bra är superviktigt för att man ska kunna satsa på att utveckla kommuner. Men det här är inte sättet att få ett bra företagsklimat.”
Förslaget ger intryck av desperation. Ett och annat kommunalråd ser kanske välbehövliga miljoner hägra men det är långt ifrån säkert att en sådan kalkyl slutar på plus.
En turistskatt riskerar inte bara att skada Sveriges rykte som resmål och undergräva investeringar, arbetstillfällen och kommunala skatteintäkter. I förlängningen skulle den också kunna påverka rikspolitikens attityd till exempelvis den kommunala skatteutjämningen. Som är en stor pluspost i många turistkommuners ekonomiska kalkyl.
Framtiden hänger inte på kommunpolitikernas möjligheter att beskatta tillfälliga övernattare. Det är bara ett livskraftigt och dynamiskt lokalt näringsliv som kan skapa en bättre framtid. I det perspektivet är ytterligare pålagor för en bransch som är helt avgörande för många mindre orter inte till någon hjälp. Snarare tvärt om.