Tvinga Åkesson att ta ställning för eller emot

Förutsättningarna är varken bättre eller sämre än för en vecka sedan. Utmaningen ligger i att få Centerpartiet och Liberalerna att vilja pröva stödet trots för en alliansregering att man har Socialdemokraterna emot sig.

Kristersson bör pröva stödet i riksdagen.

Kristersson bör pröva stödet i riksdagen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2018-10-10 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

På tisdagens presskonferens i riksdagshuset bekräftade moderatledaren Ulf Kristersson det alla egentligen redan visste. Söka stöd hos S-linjen i regeringsfrågan har nått vägs ände. En så kallad alliansregering, bestående av de fyra borgerliga riksdagspartierna, kommer aldrig att släppas fram med Socialdemokraternas stöd.

Inga av de överenskommelser som alliansen föreslagit har mottagits med intresse från Stefan Löfven (S). Enligt Socialdemokraterna är det bara andra partier som kan vara stödpartier. Och då ska de stödja Löfven.

Om det inte sker någon genomgripande förändring som låser upp de blockeringar som råder så blir det ingen alliansregering. Inte så länge Socialdemokraternas makthunger sitter kvar och inte så länge Centerpartiet och Liberalerna fortsätter att ikläda sig den tvångströja som förhindrar att man tar stöd av riksdagens tredje största part, det vill säga Sverigedemokraterna.

Vill de fyra borgerliga partierna bilda en alliansregering måste dessa på ett eller annat sätt få klartecken från riksdagens ickesocialistiska majoritet. Alltså den konstellation som utgör nästan 60 procent av riksdagskammaren och som nyligen valde Andreas Norlén (M) till talman och med gemensamma ansträngningar petade Stefan Löfven från statsministerposten. Det ska inte vara omöjligt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har visserligen sagt att SD kommer att stoppa varje regering som inte ger partiet politiskt inflytande i viktiga frågor. Men det återstår att se hur Sverigedemokraterna, som tydligt deklarerat att man vill ha ett maktskifte, agerar när det kommer till kritan. Sverige behöver en regering. I ett skarpt läge tvingas SD att ta ställning till den statsminister, budget och politik som ligger närmast partiets egna förslag.

Politik handlar till stora delar om att värna väljarnas intressen genom att försöka få genomslag för sin politik. Och för att få veta hur SD förhåller sig till alliansens politiska plattform så skadar det inte att om man är beredd att kommunicera med dem.

En vecka återstår nu för Ulf Kristersson att sondera underlaget för en regering som kan tolereras av riksdagen. Förutsättningarna är varken bättre eller sämre än för en vecka sedan. Utmaningen ligger i att få Centerpartiet och Liberalerna att vilja pröva stödet för en alliansregering trots att man har Socialdemokraterna emot sig.

Ledare