Socialdemokraterna ägnade valrörelsen 2014 åt att förklara att ”något gått sönder” i Sverige. Budskapet var att det mesta som var fel i samhället berodde på klyftor som orsakats av Alliansens politik. Nuvarande utrikesminister Margot Wallström påstod i valrörelsens slutskede att den borgerliga regeringen ”begått ett väpnat rån på samhället” (Expressen, 14/9 2014).
I dag är tonläget ett annat. Den som nu aktualiserar verkliga samhällsproblem och ställer S till svars för att polistätheten minskat samtidigt som de allvarliga våldsbrotten ökat eller att vårdköerna blivit väsentligt längre sedan maktskiftet och avvecklingen av kömiljarden anklagas nu i stället för att ”svartmåla”.
Under SVT:s partiledarutfrågning med Stefan Löfven (21/8) blev det tydligt att valet, i ett sista desperat grepp, nu ska begränsas till att handla om en enda fråga, den svenska välfärden, där alliansens skattesänkningar påstås vara ett hot mot densamma. ”Du kan inte både ha kakan kvar och samtidigt äta den”, sade Löfven.
Det är en falsk motsättning. Det handlar inte om att välja mellan skattesänkningar eller välfärd. En skattesänkning på arbete kan ur statens perspektiv göra att fler arbetar mer, tjänar mer och spenderar mer och därför betalar mer i skatt. På samma sätt kan en skattehöjning, som kanske leder till att folk arbetar mindre, skatteplanerar mer, blir mindre benägna att flytta för ett arbete, i slutändan leda till att skatteintäkterna minskar. För den som värnar välfärden är tillväxten mycket viktigare än höga skatter.
Siffror från Ekonomistyrningsverket och Riksdagens utredningstjänst visar att intäkterna till stat, kommuner och landsting/regioner ökade under de borgerliga regeringsåren, även räknat per capita, trots att alliansen sänkte skatten. Detta, och det faktum att inte heller Göran Persons skattesänkningar utarmade välfärden utan tvärtom ökade resurserna – samtidigt som medborgarna fick behålla mer av sina intjänade pengar – påpekade SVT:s utfrågare gång på gång för Löfven. Men oavsett vilka fakta de presenterade höll han fast vid att väljarna måste välja mellan sänkta skatter eller investeringar. ”Det går inte att sänka skatten och förbättra välfärden, det går inte,” sade statsministern.
Att Socialdemokraterna förvränger verkligheten är inget nytt. Särskilt inte i en valrörelse, då allt handlar om att förmedla bilden av att borgerliga politiska motståndare bara vill ge pengar till ”de rika”. Men det är en skillnad mot hur det var tidigare. Flosklerna tycks inte fastna på samma sätt som förr. I den senaste Sifoundersökningen landar S på 25,1 procents väljarstöd.