Den socialdemokratiska valledningen utnämnde på ett tidigt stadium valet till en ”folkomröstning om välfärden”. Sett till Valu 2018, den opinionsundersökning som görs vid utgången från vallokalerna, blev det också så. Välfärden hamnade i fokus i årets valrörelse. Men valresultatet visade att kampanjen mot valfrihet och välfärdsföretagande inte stämde överens med väljarnas preferenser.
Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta valresultat på 100 år och Stefan Löfven röstades bort i den obligatoriska statsministeromröstningen efter valet. En mätning från Svenskt Näringsliv visade också att andelen väljare som ställde sig positiva till privata företag inom välfärdssektorn ökade under valrörelsen.
Socialdemokraternas satsning på konfrontation med elever, föräldrar, patienter, anställda, entreprenörer och företagare som använder och utför välfärdstjänster i privat regi blev milt uttryckt ingen succé.
Men partiets vänsterfalang vill se en ännu tydligare vänstervridning. Lär av vänsterpopulister som Bernie Sanders i USA och Labourledaren Jeremy Corbyn i Storbritannien, lyder rådet i den fackliga tankesmedjan Katalys valanalys.
Socialdemokraternas motgång kan – enligt rapportförfattarna Enna Gerin, Niels Stöber och Daniel Suhonen – vändas till framgång om partiet drar en skarpare gräns mellan ”den ekonomiska eliten” och ”folket”.
Katalys anklagar Socialdemokraterna för att – precis som borgarna – ha gjort kundvalssystem, marknadslösningar och besparingar i socialförsäkringar till sitt mantra. I stället efterfrågas mer socialdemokratisk vänsterpopulism med bland annat ett nytt finanspolitiskt ramverk, slopat överskottsmål i statens finanser och lånefinansierade investeringar.
Rapportförfattarna kommer inte med detaljerade sakpolitiska besked, men det övergripande budskapet handlar om att det offentliga ska göra mer, att politiker ska få större makt och att skatterna ska höjas. Socialdemokraterna ska bli ännu mer socialistiskt, än mer stats- och fackförbundskramande, mer aktivistiskt och vänsterpopulistiskt.
Den vägen har både S och Sverige vandrat förut, och den leder inte direkt bort från problemen. Riskerna med en expansiv budgetpolitik demonstrerades under 90-talskrisen och runtom i Europa brottas människor fortfarande med sviterna av lånekrisen och politiker som lovade allt åt alla.
Efterfrågan på mer vänsterpolitik tycks dessutom vara begränsad. Enligt vallokalsundersökningen önskar sig väljarna en politik strax till höger om mitten. Varken Jeremy Corbyn eller Bernie Sanders har heller varit i närheten av att ta makten.