Vi behöver ha kunskap om hur det förhåller sig

För att samhället effektivt ska kunna bekämpa våldtäkter och andra sexualbrott, så är det logiskt att efterfråga mer fakta om gärningsmännen

Brottsoffren förlorar på tysthetskulturen.

Brottsoffren förlorar på tysthetskulturen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2018-08-24 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Efter att ha gått igenom alla tingsrättsdomar från de senaste fem åren har SVT:s Uppdrag granskning (UG) funnit att av dem som dömts för försök till eller fullbordade överfallsvåldtäkter är drygt 80 procent födda utanför Europa. Bland våldtäkter generellt är siffran 58 procent. Det är en väldig överrepresentation med tanke på att den delen utgjorde cirka 19 procent av Sveriges befolkning 2017.

Vetskapen om detta förhållande är inte ny. Aftonbladet publicerade så sent som i maj fakta som pekade i samma riktning. Men officiella sammanställningar över brottslingars härkomst är ovanliga. Exempelvis har Brottsförebyggande rådet (Brå) sedan 2005 inte tagit fram några nya siffror om gärningsmännens ursprung och regeringen har inte velat ge Brå i uppdrag att göra det.

Hur kommer det sig då att utlandsfödda män främst från Mellanöstern och Afrika – som befunnit sig i Sverige i ett år eller kortare när brottet begicks – är så överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken? Att bara peka på socioekonomiska förhållanden håller inte när det finns andra grupper med bristande materiellt välstånd som inte alls uppvisar samma tendenser.

Den före detta polisen Mustafa Panshiri – som åker landet runt och för en dialog med nyanlända om hur Sverige fungerar – lyfter i UG i stället fram idéer som vissa ”har med sig” om sexualitet och kvinnors ställning:

”Vi kommer få se mer av det här i framtiden om vi inte på ett ärligt sätt börjar prata om vad det här beror på och förklara kulturella skillnaderna som finns. Är det samma syn på kvinnor, jämställdhet, feminism i Sverige som det är i Afghanistan, till exempel?”

”Om man tycker att det är samma patriarkala strukturer, fine, då är det enbart socioekonomiska orsaker vi ska fokusera på. Men om man tycker att ’nej det finns vissa skillnader här’, då måste man prata om det på ett ärligt sätt.​”

Oavsett vad överrepresentationen hos vissa invandrargrupper beror på är det viktigt att vi i är ärliga med hur brottstatistiken ser ut. Inte i syfte pådyvla alla en kollektiv skuld för vad en bråkdel av andra av en viss härkomst har gjort. Inte för att kunna dra en hel grupp med samma bakgrund över en kam. Utan för att det är viktigt att veta så mycket som möjligt om man vill göra något åt problemet.

Det är inte att fiska i grumliga vatten. Det innebär inte att man legitimerar Sverigedemokraterna. Det är tvärtom när relevanta men känsliga uppgifter kopplade till invandring och integration sopas under mattan i tyst samförstånd som främlingsfientliga krafter riskerar att få fritt spelrum. För att samhället effektivt ska kunna bekämpa våldtäkter och andra sexualbrott, så är det logiskt att efterfråga mer fakta om gärningsmännen.

Ledare