1. Budget

Steg ett är alltid att göra en budget. Du behöver veta hur mycket pengar du har att röra dig med och att planera slår sällan fel. Rådfråga andra eller sök på internet hur du ska lägga upp din ekonomiska plan.

2. Notera vad du lägger pengarna på

Det kan vara smart att till och med skriva upp vad du lägger dina pengar på. På så sätt kan du upptäcka om summan mellispengar är på tok för hög eller om du kan dra ned på antalet spontanköp. Storhandlingar är enklaste vägen till detta.

3. Ta med matlåda

Att matlådor är ett bra sätt att spara pengar, det är sedan gammalt. Lunch ute och plocksallader blir i regel alltid dyrare än om du bara lagar extra mycket middag och tar med dig resterna. Du kan till och med gå så långt att du tar med dig en kaffetermos så att du drar ned på ännu en utgift.

4. Begagnade böcker

Sök på nätet eller i facebookgrupper efter den kurslitteratur du söker, hittar du den begagnat är det utmärkt. Det kan bli så mycket som hälften så dyrt som det är att köpa sprillans nya böcker.

5. Sök stipendium

Det finns jättemånga stipendium som riktar sig till alla möjliga om man bara söker. Information om dessa stipendier kan du hitta på exempelvis högskolan, kommunen, skolor och så vidare.

6. Studentrabatter

Kolla vad du har för studentrabatter, ibland gäller de till och med på abonnemang och elavgifter.

7. Sälj prylar

Om du råkar ha saker som du inte behöver eller som du inte vill ha – sälj dem. Det lönar sig i nästan varje fall och då är det onödigt att bara låta sakerna ligga och skräpa eller att slänga dem, både ur ekonomisk och ur en miljömässig synpunkt.