Sedan årsskiftet 2016/2017 drivs Husvagnsimport med verksamhet i Luleå och Piteå av kusinerna Christoffer och Louise Hedgren. De har tagit över företaget av Ulf och Bosse Hedgren. Husvagnsimport startades 1977. Senare tog det över av Ulf och Bosse Hedgren och för något år sedan gjordes alltså ett generationskifte i näringen.

Kusinerna är inne i en uppåtbransch just nu. Det märks på Polars produktion i Dorotea. 2015 tillverkade fabriken 246 vagnar. I år har tillverkningen fördubblats till 500.

– Trenden är tydlig. Vi ser ett skifte till störrre och mer exklusiva vagnar. Tidigare låg normallängden om vad kunden ville ha på 5,5 meter. Nu är det minst 6,5 meter, säger Christoffer Hedgren.

Artikelbild

| Polarmontern på Stora Nolia.

Tekniken har också förfinats under åren. Med mobiltelefonen kan du styra allt från värme till ljus i husvagnen. Och en helt ny trend är att det finns uppblåsbara förtält. Nu krävs enbart två, mot tidigare 40 pinnar för att få upp tället. Det uppblåsbara tältet fästs som ett vanligt tält på vagnen, sedan pumpas det upp luft i banor i tältet. Det som tidigare tog en timme klaras i dag av på en kvart.

På mässan visar Husvagnsimport 16 Polarvagnar, 20 slovenska Adria och 25 svenska Kabe. Det senare märket finns också i form av en tvåvåningsvagn, enbart byggd som demo.

– Hittills har vi sålt 12 vagnar och det brukar bli fler i slutet av mässan, säger Ulf Hedgren.

Till nyheterna hos Polar hör att det tagit fram en barnkammarvagn med våningssäng nära dubbelsängen. Kabe lanserar bland annat en nio meter lång vagn för en dryg miljon kronor där köket placerats i fronten.

Artikelbild

| Polar har placerat barnsängarna nära dubbelsängen i nya barnkammarvagnen.

Adria presenterar också en ny barnkammarvagn för drygt en halv miljoner kronor som förutom barnkammardelen har dubbla ingångar.

En vagn som definitivt sticker ut är Hymers ”Rockabilly” med 50-tals design. Vagnen finns i blå/vit eller röd/vit kulör. Interiören påminner starkt om hur vagnarna såg ut för 60 år sedan.

Artikelbild

Daniel och Hugo Holmström från Stockholm har redan en husvagn men ville ändå kolla in en ny Polarvagn. Familjen brukar vintercampa i Järvsö.

Den vagn PT tittade in har röd/vita soffor á la gamla jänkare. Husvagnen har tvärställd säng där bak. På mässan har säljaren satt priset 285 000 kronor men vill man exempelvis ha elpatron får man betala mer. Den husvagn som står i Hymercenters område har extrautrustning som gör att priset stiger till närmare 300 000 kronor.