Pettersson Charkuteri har en historia sedan 1933 och har sin fabrik i Boden sedan 1996.

Tomas Blomster blev delägare och vd vid årsskiftet. Han har sin bakgrund i Stockholms finansvärld, men rötterna här uppe och återvände med familjen, som nu är bosatt i Sunderbyn. Innan han blev "stolt korvfabrikör" var han vd på Företagarna i Norrbotten.

Det var den andra delägaren Nicklas Henriksson som lockade honom till köttbranschen. Tomas Blomster tycker den är spännande.

Artikelbild

| Snart är det jul. Tomas Blomster visar upp den handknutna prinskorven. Han lägger själv stor vikt vid närproducerad mat.

– Varje dag debatteras livsmedel i media. Många ger uttryck för att man vill äta lokalproducerat och ekologiskt. Regeringen har satt upp en livsmedelsstrategi och det är bra.

Tomas Blomster poängterar att konsumenterna påverkar regionens tillväxt när de handlar och uppmanar till medvetenhet och eftertanke.

– Vi har så otroligt många fina livsmedelsproducenter i Norrbotten som alla skapar jobb och tillväxt och gör regionen mer självförsörjande.

Han lyfter fram företag som lyckats utanför regionen, inte minst i Stockholm, och nämner Kalix löjrom och Polarbröd.

Artikelbild

| Hantverk. Torrsaltat fläsk, ett riktigt gammalt mathantverk.

– Vi borde bli ännu duktigare på att exportera Norrbotten.

Pettersson Charkuteri säljer sina produkter från Kiruna till Sundvall. För några veckor sedan gav de sig även ut på Stockholmsmarknaden.

Artikelbild

| Enris ."Vi envisas med att röka med enris", säger Tomas Blomster.

– Vi har kunder som hör av sig till oss även från storstadsregionerna och frågar varför vi inte finns där. Vi är ett litet bolag. Det vi gör måste vi göra med omsorg och eftertanke. Vi har en lång tradition, genuina recept och förädlar köttdetaljer. Nu kändes det rätt och vi hoppas att vi kommer att lyckas.

Han berättar att de har börjat sälja sina varor på ICA Kvantum i Sickla.

Artikelbild

| Rökt skinka. Emil Månsson är på väg att med skinkorna som ska rökas.

– Det är en stor affär som är känd för att jobba med fina råvaror. De har också stor efterfrågan på norrländska produkter och säljer bland annat pitepalt, säger Tomas Blomster.

Så de tyckte det var dags att ta dit sina storsäljare; mager falukorv, Bodenpirr och en rad rökta produkter. De röker mest med alspån, men envisas med att även fortsätta röka med enris. Tomas Blomster säger att de redan fått gensvar från folk som hört av sig och tycker att det är kul.

Artikelbild

| Bodenpirr. Tomas Blomster, vd, och delägare, säger att Bodenpirr är en av deras storsäljare.

Deras målsättning är naturligtvis att öka försäljning och omsättning.

– Vi vill växa och skapa tillväxt.

Artikelbild

| Klar. Skinka klar att skivas.

Petterssons Charkuteri har vunnit anbud hos Bodens kommun och levererar korv och svensk ekologisk köttfärs till skolkök och äldreomsorgen.

– Kommunen har valt svenska och ekologiska produkter. Det är rätt unikt och har rönt uppmärksamhet i hela Sverige, säger Tomas Blomster. Det är viktigt att satsa lokalt, också för att visa vägen.

Han tycker att det pratas mycket om lokal- och närproducerat, men mindre om utmaningarna. Mycket kretsar kring livsmedel, hälsa och livsstil.

– Konsumenternas val är avgörande. Man måste synas för att sälja och det är viktigt att lyssna på kunderna.

Det har resulterat i en ny design där det tydligt framgår att det är charkprodukter av svenskt kött som bygger på småskaligt mathantverk från Norrbotten.

– Man ska vara medveten om att de val man gör i affären påverkar någon eller något i slutändan. Hela Sverige och framförallt Norrbotten behöver fler köttbönder då de hela tiden blir färre till antalet och vi i regionen blir allt mindre självförsörjande, säger Tomas Blomster.

Själv funderar han ofta på vad skillnaden är mellan när- och lokalproducerat.

– Jag personligen gillar närproducerat som visar med omsorg att varan är tillverkad i regionen.